Közösségi egyeztetéseket tartottak

Címlap   |   2023, augusztus 9 - 09:05Send by email

A nyár folyamán több témában is lakossági fórumot szervezett az önkormányzat.

Ilyen lehet majd a horgásztó és környéke


Közösségi egyeztetésre hívta a II. Kerületi Önkormányzat a lakókat a hidegkúti horgásztó és környékének megújításával kapcsolatos elképzelések megvitatására július 4-én.

A megjelenteknek Őrsi Gergely polgármester vázolta a II. kerület elképzeléseit a tó és az azt körülölelő zöldterület megújításáról. A kerület vezetője azt hangsúlyozta, a tavat és a környező infrastruktúrát szeretnék frissíteni, hogy még barátságosabbá, szebbé és otthonosabbá váljon a sokak által kedvelt horgásztó és környezete.
A tervek a lakossági észrevételek és javaslatok közül több elemet is tartalmaznak, de csak olyat, amivel nem sérül a tó természetes jellege és nem vonz még több látogatót.
A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly megoldották a vízutánpótlást egy bevezető cső cseréjével. A tavat csak akkor kell újratölteni a tűzoltók segítségével, ha a magas hőmérséklet miatti párolgás ezt szükségessé teszi. Az önkormányzat levegőztető berendezést telepített a vízbe (lásd az 5. oldalon), ezzel gondoskodva az élőhely levegő-utánpótlásáról. A tó állagának megőrzése érdekében várhatóan kisebb mederkotrásra is szükség lehet, de megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy biológiai módszerrel meg tudják őrizni a tó épségét.
A megjelent lakók elmondták észrevételeiket és javaslataikat is. Így a tó élővilágának megőrzése érdekében eleve elvetették, hogy a tó közepén fekvő szigetre csónakkal vagy hídon be lehessen menni, hiszen ott madarak fészkelnek. A tervekben már eleve nem szerepel, hogy a víz csónakázható legyen.
A lakók egyetértettek abban is, hogy a tó környezetét meg kell újítani, de csak kis mértékben.
Támogatták, hogy a sétányt újraépítsék úgy, hogy a járófelület a közelmúlt viharában kidőlt fák érdesített felületű fahasábjaiból készüljön, hangsúlyozva a terület természetközeliséget. A Temető utcától a Hidegkúti út felé vezető girbegurba gyalogúton újraraknák a járólapokat. A pihenő ülőfelületeket kidőlt fákból faragnák ki, mint ahogy a területre tervezett kis állatfigurákat is, hasonlóan a Galóca utca sarkán álló gombaszoborhoz. A kidőlt fákat pótolni fogják, a környezeti nevelés érdekében a területen madárles épülne és információs táblákat helyeznének ki. Megújulna a tó körüli sétány világítása, a régi oszlopokra modern, napelemes világítótesteket szerelnének, a biztonságról kamerák gondoskodnának, a mellékhelyiséget pedig a szomszédos játszótéren használhatnák a tó látogatói.
A polgármester elmondta, hogy a lakossági egyetértésre tekintettel a munkálatok már a nyáron elkezdődhetnek, de addig is várják a további észrevételeket a [email protected] címre.
Az eseményen részt vett Varga Előd Bendegúz alpolgármester is. 


Legyen-e temetője a II. kerületnek?

Ezt a kérdést járta körül július 10-én a Klebelsberg Kultúrkúriában tartott közösségi egyeztetés.

A kérdés megosztónak bizonyult; voltak, akik – elsősorban érzelmi okokból – üdvözölnék, ha Pesthidegkútnak ismét lenne temetője, mások éppen ellenkezőleg vélekedtek a témáról.

A temető létesítésének ügye már évekkel korábban is felvetődött, akkor az előző kerületvezetés tervet is készíttetett, a helyszínt a régi temető mellett, a Véka utca folytatásában képzelték el. Ez ellen az ott lakók tiltakozásuknak adtak hangot, bár Őrsi Gergely polgármester nem győzte hangsúlyozni, hogy egyelőre semmi sincs eldöntve, lehet más helyszíneket is javasolni, vagy úgy dönteni, hogy egyáltalán ne legyen új temető. A polgármester azt is elmondta, hogy a 2018-as tervek megvalósítása akkor 1 milliárd forintba került volna, ez a költség ma kétszeresére emelkedne, és ennyi forrása nincs a kerületnek.
A megbeszélésen az is kiderült, hogy az elmúlt ötven évben nem létesült Budapesten új temető, és hogy a fővárosi kegyeleti helyek jogilag a Budapesti Temetkezési Intézethez tartoznak, de van egyházi fenntartású és magántemető is. Ha a helyiek rábólintanának egy új temetkezési hely kialakítására, erről is dönteni kell majd, illetve arról is, hogy koporsós vagy urnatemetőre lenne-e igény, esetleg más, alternatív módok, például emlékerdő is szóba jöhet. (Az emlékerdő olyan kegyeleti hely, ahol az elhunyt hamvai egy biológiai úton lebomló, környezetbarát urnába kerülnek, és ezt temetik el egy fa mellé vagy ültetnek egyidejűleg fát az elhunyt emlékére.)
A temető esetleges létesítése közlekedési kérdéseket is felvet. Csabai Péter, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljárója rövid felszólalásában jelezte, hogy fontos a temető megközelíthetősége, hogy ne csak gépkocsival, hanem tömegközlekedéssel is könnyen elérhető legyen. Sokan éppen a megnövekedett forgalomtól félnének, másokat lelkileg viselne meg, ha rendszeresen gyászmenetekkel, gyászolókkal találkoznának lakhelyük közvetlen közelében. Ugyanakkor az is elhangzott, hogy a temető a helyiek identitásának, összetartozásának jelképe, és hogy régebben az embereket nem ijesztette meg, ha temető mellett laktak, még a gyerekek is játszottak a sírok között.
A két tábort nem lehetett közös nevezőre hozni, de nem is ez volt az összejövetel célja. Ahogy Őrsi Gergely is kiemelte, nagyon sok megkeresés érkezett hozzá ebben a témában, és szeretné elölről kezdeni az egyeztetést, amihez a mostani fórumon két érdemi ötletet is kapott: az egyik javaslat arról szólt, hogy az önkormányzat jelöljön ki több területet, ami alkalmas lehet erre a célra, a másik pedig azt javasolta, hogy több – akár online – felületen is készítsenek felmérést a lakosság igényeiről. Mint mondta, hosszú folyamat előtt állunk, több alkalommal lesz szükség érdemi párbeszédre – várhatóan szeptemberben kerülhet sor a következő egyeztetésre.
A mostani találkozón Varga Előd Bendegúz alpolgármester és Juhász Veronika önkormányzati képviselő is részt vett.


Aszfalt helyett zöldterület a Ferenc-hegyen

Már a második egyeztetést tartották a lakossággal a Ferenc-hegy Törökvész úti oldalának fejlesztési lehetőségeiről július 5-én, a parkoló szomszédságában.

Az előző közösségi egyeztetés alapján a polgármesteri hivatal már készíttetett egy látványtervet, amit ez alkalommal meg is nézhettek és meg is vitathattak a lakosok Őrsi Gergely polgármesterrel és Varga Előd Bendegúz alpolgármesterrel.
Ennek lényege, hogy a parkoló felétől az aszfaltburkolat helyét zöldterület és lombos fák veszik át erdei játékokkal, térfigyelő kamerával, vízvételi lehetőséggel és illemhellyel. A területen jelenleg meglévő hatalmas és kihasználatlan aszfaltfelület nagyobb részét felbontják, és zölddel beültetve visszaadják a természetnek, a kirándulóknak, a természetjáróknak, a gyerekeknek, a mozogni vágyóknak és a kutyasétáltatóknak. Az új zöldfelületen a területre jellemző honos növényfajokat telepítenek, fákat ültetnek, ösvényeket alakítanak ki. A felbontott aszfalt helyére visszatöltött jobb termőképességű föld lehetőséget nyújt nagyobb díszértékű fajok telepítésére is. Az erdei játszótér természetes anyagokból, így részben fából készül, a kanyargós ösvényeket mulccsal takarják, a gyalogutakat pedig szórt burkolattal. A hosszú és keskeny új zöld részen egy-másfél méter magas, domb alakú terepplasztikák teszik a teret változatosabbá és ösztönöznek majd a hosszabb ott tartózkodásra.
Emellett a volt tanpálya Törökvész úthoz közeli részén 26 parkolóhely megmarad, a cél viszont továbbra is az, hogy a kirándulók a közösségi közlekedést választva jussanak el a kiserdőig.
A jelenlévők között vita tárgya volt, hogy mi legyen a felnőtt fitneszeszközök sorsa, maradjanak-e mostani helyükön, végül az áthelyezés felé billent a mérleg, mivel így a helyén nagyobb, egybefüggő zöldfelület jöhet létre. Viszont a közösség kérésére – az esetleges zajt elkerülendő – nem az Őzgida utcához közeli területre kerülnek, hanem a megmaradó parkolók és a létrejövő zöldfelület határára. A taxisok és kirándulók kérésére létesítendő utcabútor jellegű, diszkrét megjelenésű illemhelyet praktikus okokból és költségtakarékosságból a meglévő csatornahálózat mellé, az Őzgida utcai kereszteződés közelében helyezik majd el.
Többen kérték kutyaürülék-gyűjtő kihelyezését, és az is kiderült, hogy a meglévő tanösvényt a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel közösen tervezik felújítani.
Mint Őrsi Gergely polgármester is hangsúlyozta, a II. Kerületi Önkormányzatnak nem az a célja, hogy turistacélponttá alakuljon a Ferenc-hegy, de bízik benne, hogy a megújuló nagyobb zöldterület sokak kikapcsolódását szolgálja majd a városi kiserdőben. A kivitelezési munkák nyár végén, ősszel kezdődhetnek, leghosszabb időre – az engedélyeztetések miatt – a vécé kialakításához lesz szükség.
A közösségi egyeztetésen a lakosok mellett részt vett Keszei Zsolt, a Beruházási Igazgatóság vezetője, valamint Gál Andrea és Némethy Béla önkormányzati képviselő is.