Közösségi liget épül Máriaremetén

Kulcsszavak Megosztás

Elkezdődött a Máriaremetei út–Szabadság utca–Kadarka utca–Áchim András utca által határolt önkormányzati tulajdonú terület tájépítészeti rendezése, közösségi és sportcélú fejlesztése.

A Gyarmati Dezső Uszoda és a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont melletti, még hasznosítatlan terület rehabilitációjára a II. Kerületi Önkormányzat a fővárosi önkormányzat „TÉR_KÖZ 2018” város-rehabilitációs pályázatán a Közösségi Liget kialakítására 300 millió forint támogatásban részesült. A fejlesztéshez hozzájárul jelentős önerővel a II. kerület, valamint a Belügyminisztérium korábban megítélt 1 milliárd forintnyi költségvetési támogatása a Gyarmati Dezső Uszoda kivitelezéséhez és környezetének megújításához.

A beruházás keretében megújul az eddig használt szabadidőpark, és több generációt kiszolgáló, változatos funkciókkal bővítik a meglévő teret. Meghosszabbítják a futókör nyomvonalát és fitneszparkot építenek, kerékpáros KRESZ-tanpálya épül és játszóteret alakítanak ki. A sportcélú fejlesztések között szerepel még pingpong- és sakkasztalok kihelyezése, valamint pétanque-, röplabda- és focipályák építése. Az uszoda épületében pedig rekreációs fejlesztések lesznek.

A ligetben új kiülőhelyek létesülnek, egyedi tervezésű bútorokat helyeznek ki, ivókutakat telepítenek. A pihenést szolgáló parkos terület lankái között nyugágyak és piknikhelyek várják majd a kikapcsolódókat.

A fejlesztés során klubhelyiségnek és rendészeti célokra pavilon épül, ahol lesz illemhely és kávézó is.

A Szabadság utca mentén 19 férőhelyes szórt burkolatú parkoló és kerékpártárolók épülnek. A terület biztonságát térfigyelő kamerarendszer és közvilágítás szolgálja majd.

A parképítéssel jelentős méretű új zöldfelületet hoznak létre.

Az összesen mintegy 28 ezer négyzetméteren megvalósuló beruházás keretében a veszélyes vagy rossz egészségi állapotú fákat, illetve a beruházás miatt eltávolított egyedeket 234 darab előnevelt fával pótolják. Az erdősáv-ligetsáv fásításon kívül a növénytelepítési koncepció része lesz cserjék ültetése, évelők, talajtakarók és vadvirágos gyep kialakítása, valamint gyepesítés.

A beruházás időtartama a fejlesztés nagyságával arányos: a kivitelezési munkálatokat idén júliusban kezdik és a tervek szerint egy évig tartanak majd.

Címlap