2023. június 05.

Kultúrával a társasházakért Program

Kulcsszavak Megosztás

Megnyitó: június 17. 15.00 Frankel Leó út 10.

A Kultudvar programsorozat célja, hogy a felújításra szoruló társasházak belső udvarán szervezett koncertek bevételével hozzájáruljon a befogadó ház felújításához. A befolyt jegybevételek jelentős részét a társasház felújítási alapjának adományozzák, ami egyedülálló lehetőséget kínál a régóta húzódó felújítások megkezdésére. A szervezők, és ötletgazdák Sebestyén Áron és Reviczky Balázs a programsorozatot a II. kerületben kezdik meg, Őrsi Gergely polgármester és a helyi Önkormányzat támogatásával. Az eseménysorozat hozzájárulhat a kerületi kultúra fellendítéséhez és a társasházi felújítások önszerveződő finanszírozásához. A megnyitó június 17-én lesz, amit szombatonként újabb koncertek követnek a Frankel Leó úton.

Második kerületi lakosként azt látom, hogy bár a pályázati lehetőségek révén a környék társasházai elkezdtek megújulni, de sok helyen még így is finanszírozási problémákkal küzdenek” - mondja Sebestyén Áron, Artisjus-díjas zeneszerző, az egyik ötletgazda. “Ilyen a mi házunk is (a Frankel Leó utca 10.), ahol sokan a megnövekedett terheik mellett nem tudnak többlet kiadást a ház felújítására fordítani. Szeretnénk remélni, hogy az elképzelés működik és egy ilyen közösségi finanszírozás képes elindítani változást. Később szponzorok bevonását is tervezzük, hogy a sokszor 100 éves házak felújítása jelentősen felgyorsulhasson.”

”A Margit-negyed házainak rejtett belső udvarai elképesztő kincseket rejtenek” - állítja Osvárt Andrea színművész, a programsorozat háziasszonya, aki lelkes támogatója minden lokális összefogásnak, ami a közösség életét érintő megoldásokat kínál. - Szerintem megannyi kiaknázatlan lehetőség kínálkozik, és sok minden megvalósítható, ha igazán akarjuk. Bízom a program megálmodóiban, és remélem, hogy “a kreativitás házakat menthet” ötlet híre futótűzként terjed majd.

A program szakmai fővédnöke Dévényi Tamás Ybl-díjas építész szerint a Margit Negyedről előbb jutnak eszünkbe a házak, mint az ott élő-dolgozó emberek, talán azért, mert az épületeknek nem kell bemutatkozniuk, anélkül is lehetnek az ismerőseink. “Ezek a házak jobbára sokat láttak már és a sors nem járt mindig a kedvükben” - mondja Dévényi. - “Ilyen épület a Frankel Leó utca 10-is: tele van örömökkel és gondokkal. Vannak titkos értékei, mint a Z alakú gangjai és vannak első látásra észrevehetetlen jellegzetességei is, mint az épület bejárat nélküli Tölgyfa utcai homlokzata. Vannak gondjai is bőven, s ez a nagyszerű kezdeményezés éppen ezeken próbál - remélem sikerrel - segíteni. Minden egyes ház vagy közterület megújulása nem csak az ott lakók számára hoz létre értéket, hanem - ez esetben - a kibontakozó Margit Negyedet is egyre jobb hellyé teszi.”

A június 17-i megnyitó eseményen Hangácsi Márton akusztikus koncertjét hallhatják az érdeklődők. A programsorozatban fellép még többek között Micheller Myrtill, Pintér Tibor és Gájer Bálint.

A koncertek után Hénics Fruzsina fotográfus design termékeinek megvásárlásával a látogatók további támogatást nyújthatnak a házak felújításához. A vászontáskákon, grafikákon vagy bögréken a ház homlokzatáról készült grafikák és neves kerületi épületekről készült illusztrációk jelennek meg. A tervek szerint az eseménysorozatot még idén kibővítik és további házak közreműködésével egészen decemberig kínálnak majd minőségi kulturális programokat a látogatóknak.

A felújításokra összegyűlt összegeket a lehető legoptimálisabban szeretnék felhasználni, amiről a szervezők a weboldalon képeket és transzparens pénzügyi elszámolásokat is közzétesznek majd.

A limitált elővételes jegyeket a www.lakaskoncert.hu/kultudvar oldalon lehet megvásárolni

Címlap