2020. október 02.

Legfeljebb harminccal! Mi változott Pasaréten?

Kulcsszavak Megosztás

Pasaréten egy Budapesten is már több helyen működő forgalomcsillapítási eszközt, a TEMPO 30-as övezetet próbálják ki.

Olyan övezetet jelöltek ki Pasaréten, ahol egyenletesebb, biztonságosabb közlekedéssel probálnak javítani a hangulatos budai utcák élhetőségén. Ahogy a többi forgalomcsillapításra, úgy erre is igaz: a közlekedés megváltoztatása nem a cél, hanem csak eszköz arra, hogy az érintett városrészek mindenki számára élhetőbbek legyenek.

A Pasaréti út, a Szilágyi Erzsébet fasor és a Hűvösvölgyi út közötti hangulatos kis utcákba (a Gábor Áron utca kivételével) új KRESZ-táblák kerültek ki szeptember végén.

A területen két szomszédos TEMPO 30-as övezet jött létre. A környék innentől hivatalosan is forgalomcsillapított övezetté vált, ahol a megengedett legnagyobb sebesség 30 km/h, ezenfelül pedig a kerékpárosok számára kétirányúvá válik több egyirányú utca is.

Az autóforgalom a számára kedvezőbb fő- és gyűjtőútvonalakon marad, így a lakóutcákban nagyobb tere lesz a kerékpárosoknak, gyalogosoknak. A beavatkozás célja, hogy az övezetben csökkenjen és lassuljon az autóforgalom, így a kerékpárosok, a gyalogosok, a gyermekek és az idősek biztonságosabban közlekedhessenek, és a forgalom zaja is halkabbá váljon.

A szeptember végén induló tesztidőszakkal párhuzamosan a Fővárosi és a II. Kerületi Önkormányzat a kozossegitervezes.budapest.hu oldalról elérhető kérdőívben október 15-ig várja a használók tapasztalatait és további javaslatait. A honlapon részletes térképek és leírások is találhatóak a területről.

Címlap