„Lépünk, hogy ne lépjünk bele!”

Kulcsszavak Megosztás

A II. kerület célja kutyaürülék- és toklászmentes területeket teremteni.

A II. kerületben a fel nem szedett kutyapiszok miatt 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő bírságot kaphatnak a hanyag gazdák, miközben igyekeznek megakadályozni a toklászok okozta sérüléseket.

A II. kerület célja, hogy kutyaürülék- és toklászmentes területeket teremtsünk. – Mindenkit zavar az a nemtörődömség, amit egyes kutyatulajdonosok megengednek maguknak, amikor kutyasétáltatáskor nem szedik fel kutyájuk után a kutyapiszkot. Sokan nem tudják, de a hanyagság büntethető, a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer, a legmagasabb pedig százötvenezer forint. A hangsúly a megelőzésen van, ezért a következő napokban egyre több tájékoztató tábla fogja felhívni a gazdik figyelmét, hogy a kutyapiszok helye a gyűjtőedényekben van – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Őrsi Gergely polgármester.

Bár teljesen pontos adatok nincsenek, az önkormányzat közelítő számításokat végzett azzal kapcsolatban, hogy mekkora „közterületi terhelést” jelent a fel nem szedett kutyapiszok. A II. kerületben élő kutyák számát 12 700-ra becsülik, ennek háromnegyedét viszik naponta sétálni, a kutyánként termelődő ürülék mértéke naponta 0,5 kg/kutya, így a II. kerületre – a megközelítő számítások szerint – közel 1672 tonna kutyaürülék jut! Eddig 153 ürülékgyűjtő edényt helyeztetett ki az önkormányzat, heti 7 kg tartalom mellett éves összesítésben ez a mennyiség több mint ötvenegy tonna. Vagyis az elszállított mennyiség csak töredéke a keletkezőnek, a többi máshol, jobb esetben a kukában végzi, de bizonyára mindannyian láttunk már közterületen hagyott kutyapiszkot bőven. Ezért arra kérik a gazdikat, hogy a séták alkalmával gondosan járjanak el, hogy ne legyen szükség bírság kiszabására.

– A kulturált ebtartást elősegítendő – tette hozzá Őrsi Gergely – tájékoztató táblákat helyezünk ki kerületszerte, melyekkel felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közterületen hagyott kutyapiszok miatt a kutyatulajdonos büntethető. Amellett, hogy nagyobb odafigyelést kérünk tőlük, mindent megteszünk annak érdekében, hogy „toklászmentes területeket” hozzunk létre, ahol az ebek gondtalanul, biztonságban játszhatnak, szaglászhatnak. Terveink szerint a toklászt a parlagfűhöz hasonló gyomnövényként fogjuk kezelni, hiszen szezononként egy állatorvosnak akár 60-70 kutyát is el kell látnia miatta. Vagyis indokolt az érett toklász okozta sérülések komolyan vétele, és azok megelőzése.
A toklászos területek kezelésére az önkormányzat hamarosan elindítja a II. Kerületi Városfejlesztővel közös kedvezményes kisgépkölcsönző szolgáltatását, melynek keretében a kerületiek kedvezményesen bérelhetnek fűkaszát, fűnyírót és lombszívót, így könnyebben és hatékonyabban léphetnek fel a toklászos területeken.

Címlap