2020. május 02.

Maszkok az Átriumtól és az ÉNO-tól

Kulcsszavak Megosztás

Az Átrium Színház és az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonának munkatársai is készítenek arcmaszkot a II. kerületieknek.

Ha már a színházi előadások országszerte elmaradnak a járvány miatt, az Átriumban úgy döntöttek, hogy a kényszerszünetben is hasznossá teszik magukat a színház munkatársai. Noha a maszkok régóta a színházi világ részét képzik, a Margit körúti épületben most a II. Kerületi Önkormányzat számára varrnak, mosnak és vasalnak védőmaszkokat. Az Átriumban bíznak abban, hogy a II. kerületnek gyártott védőfelszerelés sokak hasznára válik. Az első kétezer darabot – amelyet április 17-én adtak át Őrsi Gergely polgármesternek és Berg Dániel alpolgármesternek – az elkövetkező hetekben 35 ezer további textilmaszk követi. Az arcvédők a városrész polgáraihoz kerülnek. 
Őrsi Gergely polgármester (középen) és Berg Dániel alpolgármester (jobbra) vette át az Átriumtól érkező első adag maszkot


***

A járványhelyzet alatt a II. Kerületi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona (ÉNO) továbbra is napi kapcsolatban van az ellátottakkal, sőt, vállalták, hogy a munkatársak maszkokat készítenek a kerületiek számára.
– Ellátottjainkkal és a családjukkal napi kapcsolatot tartunk fenn, ami fontos, mert így mindnyájan érzik, hogy a veszélyhelyzet miatt hozott korlátozások ellenére is mellettük állunk – mondta el lapunknak Bánlaki Jánosné, a Hidegkúti úti intézmény vezetője. – Munkatársaink az informatikai lehetőségeket kihasználva rendszeresen küldenek feladatokat a tanuláshoz és fejlesztéshez, valamint az egyéni terápiához. Ez a klienseinknek mentálisan is fontos, hiszen nagyon hiányzik nekik a közösségünk, és mindnyájan várjuk már a napot, amikor újra találkozhatunk az ÉNO-ban.
Az intézményvezető elmondta, munkatársaik vállalták, hogy a helyi védekezés céljaira a II. kerületben az elsők között nagy tételben textil védőmaszkokat készítenek. A rendelkezésre álló saját anyagaik mellé vásárolnak is szövetet, amelyből maszkot varrnak, fertőtlenítésként magas hőfokon vasalják és végül zacskókba csomagolják őket. A keresett védőfelszerelést a II. kerületi szociális ellátórendszer számára adják át. Az elmúlt héten készült el az ÉNO-ban az ezredik maszk.

Címlap