2021. január 12.

Még díjmentes a kerékpárszállítás hétvégenként

Kulcsszavak Megosztás

Továbbra is díjmentesen lehet kerékpárt szállítani minden arra alkalmas vonalon hétvégenként.

Szeptemberben indult az a három hónapos tesztidőszak, amely során hétvégenként díjmentesen lehetett kerékpárt szállítani minden arra alkalmas vonalon - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A szolgáltatás igénybevételéhez csak a saját utazásukhoz szükséges jeggyel, bérlettel kellett rendelkezniük a kerékpárosoknak. A próbaidőszakot a pozitív tapasztalatok alapján december elején újabb három hónappal meghosszabbították.

A kerékpárszállítási szolgáltatás fejlesztésére nemcsak klímavédelmi szempontok figyelembe vételével, hanem a Budapest Restart programmal is összhangban, a járványhelyzetben megnövekedett kerékpáros forgalomra tekintettel került sor – írja a honlapján a BKK.

Hétköznapokon a fővárosban és az agglomerációban jelenleg egy vonaljegy érvényesítésével vagy kerékpárosbérlettel vehető igénybe a bicikliszállítás az arra alkalmas vonalakon. Hétvégenként, szombaton és vasárnap továbbra sem kell külön a kerékpárszállításért fizetni azoknak, akik rendelkeznek az utazásukhoz szükséges jeggyel vagy bérlettel. Az intézkedés minden, kerékpárszállításra alkalmas vonalat érinti, így tehát nem kell kerékpárbérletet váltani, illetve külön jegyet lyukasztani a kerékpárszállításért szombaton és vasárnap a H5-ös, a H6-os, a H8-as, a H9-es HÉV vonalán, a fogaskerekűn. Emellett minden Tátra-típusú villamoson, amelyek elsősorban a budai fonódó hálózaton – a 17-es, a 41-es, az 56-os, az 59-es és a 61-es villamosvonalon –, a pesti oldalon pedig az 1-es, a 12-es, 14-es, valamint a 28-as vonalán közlekednek.

A BKK javasolja, hogy indulás előtt tájékozódjanak a jármű típusáról a BKK FUTÁR alkalmazásban.

Ugyanez érvényes a 65-165-ös és a 212-es buszon, a 77-es trolibuszon, továbbá a D14-es, Csepelt Soroksárral összekötő átkelőhajón. Kivételt képez a hétvégi díjmentesség alól a H7-es HÉV, ahol a Kvassay híd felújítási munkái miatt jelenleg nehezebb körülmények között lehet utazni, ezért a szolgáltatók nem szeretnék többletforgalommal terhelni a vonalat.

A BKK célja továbbra is az, hogy még több ember számára tegyék elérhetőbbé és kényelmesebbé a kerékpározást és a közösségi közlekedést. A környezetbarát intézkedés a járványhelyzethez is igazodik.
A közlekedési szolgáltatók arra ösztönzik ügyfeleiket, hogy kombinálják a közlekedési eszközöket, és használják ki a bringaszállítási lehetőségeket a HÉV-vonalon is. A hétköznap továbbra is használható kerékpárbérlet egyébként igen kedvező, havi 540 forintos áron vásárolható meg.

A meghosszabbított próbaidőszakban ugyanazok a biztonsági szabályok érvényesek, amelyeket eddig is követni kellett a biciklivel történő utazáskor, és amelyek részletesen megtalálhatók a BKK és a MÁV-HÉV honlapján: a https://bkk.hu/utazasi-informaciok/kerekpar/kerekparszallitas/, illetve a https://www.mav-hev.hu/kerekpar oldalon.

Forrás és fotó: www.bkk.hu

Címlap