2020. április 16.

Megható az emberek segítő szándéka

Kulcsszavak Megosztás

Önkéntesek segítik a kerületben élő idősek ellátását.

Bár elsősorban a II. Kerületi Önkormányzat Ellátási Osztálya gondoskodik a kerületben élő idősekről, és eddig még győzi a feladatokat, a kerület vezetése felhívással fordult a fiatalabb korosztályhoz, hogy jelentkezzen önkéntesnek a koronavírus-járvány okozta különleges helyzetben. A kérésre gyorsan és sokan jelentkeztek.

Az önkéntesek munkáját Kovács Márton alpolgármester fogja össze.
– A II. kerületi honlapon, Facebook-oldalon és a Budai Polgárban közzétettük az [email protected] címet, amire vártuk és várjuk az önkéntesek jelentkezését, ide írhatják meg, miben szeretnének, tudnának segíteni. Ahogy megjelent a felhívás, egyszer csak elkezdtek özönleni az ímélek. Eddig 172-en jelentkeztek. Megható az emberek lelkesedése, segítő szándéka. Egyelőre elsősorban a lakosság tájékoztatásához tudnak hozzájárulni, eddig is plakátokat, plexitáblákat helyeztek ki, szórólapokat vittek a forgalmasabb helyekre, élelmiszerboltokba arról, hogy hol lehet segítséget kérni az önkormányzattól.
Fontos üzenet volt az is, hogy a 65 év felettiek maradjanak otthon. A bevásárlás, gyógyszerkiváltás, melegétel-kiszállítás szerződött partnereink közreműködésével jelenleg teljeskörűen meg van oldva. Együttműködési megállapodást kötöttünk több élelmiszerbolttal, ahonnan a Városrendészet munkatársai kiszállítják az idősek által vásárolt termékeket.
Önkéntesnek a 18 év fölöttiek jelentkezését fogadjuk el, és 50 éves kor körül van a felső határ, így a többség 25–35 éves. Komoly jelentkezőnek azt tekintjük, aki megadja az adatait és elfogadja az adatkezelési szabályzatot. Az adatvédelemre maximálisan odafigyelünk, az idős embereket is megkérdezzük, kiadhatjuk-e a telefonszámát a segítőjének. Fontos tudni, hogy jelentkezése másnapján minden önkéntesünknek adunk egy névre szóló, kerületi logóval ellátott, sorszámozott önkénteskártyát, valamint minimális védőfelszerelést – mosható maszkot, gumikesztyűt – is biztosítunk.

– A II. Kerületi Önkormányzat honlapján felhívást tettünk közzé, hogy segítsünk azoknak az idős embereknek, akiknek problémát okoz házi kedvencük megsétáltatása, esetleg orvoshoz vitele. A felhívásra körülbelül harmincan jelentkeztek önkéntes kutyasétáltatónak, segítőnek – ezt Gál Andrea önkormányzati képviselő, természet- és állatvédelmi tanácsnok mondta el lapunknak. – Nagyon szívesen segít mindenki, az érdekes az, hogy általában hölgyek jelentkeztek, többnyire fiatalok, egyetemisták. Nagy részük 25 és 35 között van, általában még nincs családjuk, de van kutyájuk. A fiúk, gondolom, inkább a bevásárlásban segítenek, ahol cipekedni kell. A fiatalok zömében maguk is kutyások, de mindenkinek felhívom a figyelmét, hogyan kell közeledni egy idegen állathoz, és hogy előzetesen tájékozódjanak az állat viselkedéséről, méretéről. Egy vékony lány egy nagy kutyával nehezebben boldogul. Nagyon idős emberek is jelentkeztek, hogy szeretnék, ha valaki megsétáltatná a négylábú barátjukat, nekik általában kisebb kutyájuk van, de azok között is van olyan, amelyik nem hajlandó elmenni a gazda nélkül. Ezúton is kérjük, jelentkezzenek továbbra is bátran azok, akiknek segítségre van szükségük. 

Címlap