2020. augusztus 01.

Megtisztult a Jane Godall Tanösvény

Kulcsszavak Megosztás

Augusztus 1-én parlagfű-mentesítő akcióra gyűlt össze tucatnyi természetvédő a Jane Goodall Tanösvénynél.

A Jane Goodall Intézet és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezte parlagfűirtáshoz szükséges zsákokat és kesztyűket a II. kerület önkormányzata biztosította, az akcióban Őrsi Gergely polgármester is részt vett.

A parlagfű-mentesítés megkezdése előtt Szabad Ágnes agrármérnök, fitoterapeuta beszélt röviden a gyógynövényekről, illetve arról, hogy az allergén parlagfű egyben gyógynövény is. Ennek ellenére fontos, hogy a tanösvény közelében ne találkozzunk vele, mert egyrészt kiszorítja az őshonos növényállományt a területről, másrészt kellemetlen tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél.

Parlagfű a tanösvény elején


A sok érdekesség mellett említett egy olyan, az élővilág felvirágoztatására és a beporzó fajok megmentésére irányuló mozgalmat is, ami arra hívja fel a kerttulajdonosok figyelmét, hogy elég havonta csak egyszer füvet nyírni, így virágosabb és változatosabb lesz a terület, ami sok beporzót is odavonz, élelemmel lát el majd.
A polgármester elmondta, hogy felmérések szerint, a lakosság mintegy 30-40 százaléka szenved a parlagfű okozta allergiától. Az önkormányzat rendszeres kaszálással segít a gazok, allergén növények irtásában, amit még a virágzás előtt végeznek el. A pollenkoncentráció csökkentése mellett fontos célnak nevezte a biodiverzitást, a növényvilág sokféleségének fenntartását is, aminek érdekében minél több, a Nagyrét utcai körforgalomhoz hasonló kis zöld sziget kialakítását tervezik.

Őrsi Gergely és Szabad Ágnes szedik ki a parlagfüvet


A természetvédelmi munka után a kis csapat végigsétált a kaszpi haragossikló élőhelyéül is szolgáló tanösvényen, és megcsodálhatta a magasabb pontokról nyíló panorámát, valamint a gazdag növényvilágot.

Címlap