2021. október 23.

Megújul a Széna tér

Kulcsszavak Megosztás

A Főváros által biztosított forrásból, a II. kerület kivitelezésében újulhat meg a Széna tér, így hamarosan rendezzük az elbontott VOLÁN buszpályaudvar helyét és környezetét.

A megújuló Széna tér látványterve

Olyan köztér létrehozása a célunk, ahol jelentős mértékben nő a zöldfelület, de továbbra is jól átjárható marad, hiszen jelenleg is leginkább átközlekednek a Széna téren az emberek.

Annyi zöldfelületet telepítünk, amennyit csak tudunk. Új fákat ültetünk számos cserjével együtt annak érdekében, hogy Buda belvárosa egy igazi zöld parkkal gazdagodhasson.

De a megújuló Széna tér ennél is többről szól: emlékparkot építünk, ahol méltó körülmények között ápolhatjuk közelmúltunk emlékeit, hogy segítsük örökölt történeti traumáink közös feldolgozását.

Az emlékparkban a helyszín történelmi jelentőségét több különböző tájépítészeti elem és művészeti alkotások idézik fel.

Helyet kap a téren három kronoszkóp, megépül az „Emlékek útvesztője” installáció, mely a burkolati felületbe elhelyezett vers idézetekkel segíti a történelmi események felidézést.

Az egykori városfal szintén burkolatban elhelyezett installációként jelenik majd meg.

Egy közeli tűzfalon pedig terveink szerint egy nagyfelületű művészeti alkotás idézi majd meg az ’56-os események emlékeit őrzők személyes gondolatait interaktív formában.

A koncepció szerint az ’56-os eseményeknek vízjátékkal is emléket állítunk.

A megújuló Széna tér olyan közpark lesz, ahol nyugodtan hűsölhetünk majd fák árnyékában, elmélkedhetünk és emlékezhetünk egy-egy installáció vagy alkotás mellett. Ez a tér még otthonosabbá teszi Budát és zöldebbé a budai belvárost.

Ennek az első lépése volt az időkapszula elhelyezése október 23-án. Az időkapszulába valamennyi megemlékező helyezhetett el üzenetet, műalkotást vagy éppen idézetet.

A hamarosan induló építkezés kerítésén a Fortepan fotói segítségével molinókon mutatjuk be a a környék történelmi eseményeit, QR-kódok leolvasása után pedig visszaemlékezők videóit nézhetjük meg.

A munka hamarosan kezdődik, és az összegyűjtött emlékek új életre kelhetnek.

Címlap