2024. április 19.

Megújulhat a Király Gyógyfürdő

Kulcsszavak Megosztás

A török kori fürdő felújításáról egyeztettek.

Bejárást és sajtótájékoztatót tartottak a 2020 márciusában bezárt Király Gyógyfürdőben, amelyen Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, úgy is, mint a főváros önkormányzatának a Király fürdő felújításáért felelős biztosa, valamint Borosné Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója és Gunther Zsolt, a 3H Építésziroda alapítója és vezető tervezője beszélt a fürdő rekonstrukciós terveiről és lehetőségeiről.


Borosné Szűts Ildikó elmondta, hogy utoljára 1950-ben került sor teljes felújításra. A Budapest ékkövének számító és nem csak építészeti szempontból kiemelt, fokozottan védett fürdő azóta megérett egy újabb rekonstrukcióra, amelyet régóta sokan terveznek, és amely fontos felelőssége és feladata közösségünknek. A 2019-ben készült engedélyezési terv kapcsán megemlítette, hogy annak megvalósulását 3,5 milliárd forintra becsülték, ami ma már 6-7 milliárd forintnyi költséget jelentene. Az új tervek azonban mintegy öt-nyolcszáz négyzetméterrel kisebb területtel számolnak, így a beruházás költsége 4-4,5 milliárd forintot tenne ki.

Őrsi Gergely elsőként a fürdő történetébe avatta be hallgatóságát, amely a török időkig vezet vissza. Megtudhattuk, hogy az építkezést 1565-ben Arszlán budai pasa kezdte meg, majd utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. Az intézmény szoros kapcsolatban állt mindig is a mai Lukács fürdővel, hiszen termálvizét akkor és ma is onnan kapta egy hétszáz méteres vízvezetéken keresztül. Az eredeti, vörösfenyőből készült vízvezetéket a bejárás során meg is csodálhattuk.

A polgármester azt is elmondta, hogy a Király Gyógyfürdőt magában foglaló ingatlan állami tulajdon, melyen a Fővárosi Önkormányzatnak ingyenes használati joga van. A fürdő üzemeltetését a BGYH végzi, így egyik fél sem tudja egyedül véghez vinni a teljes körű felújítást. – Az egymásra mutogatás helyett mi az együttműködésben hiszünk – hangsúlyozta Őrsi Gergely –, ezért folytatunk egyeztetéseket a Kormánnyal és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvánnyal. A jelen gazdasági helyzetben egyik szereplőnek sem áll rendelkezésére a megfelelő anyagi eszköz, ezért akár nemzetközi összefogás is szóba jöhet a rekonstrukció érdekében. A közös történelem közös felelősség is – tette hozzá a polgármester.
A 3H iroda még évekkel ezelőtt készült koncepciós tervei kapcsán Őrsi Gergely kiemelte, hogy azok kettős célt szolgáltak: egyrészt az építészeti és kulturális örökség megóvását, másrészt új funkciók (egészségmegőrzés, gasztronómia) beemelését. A célok azóta sem változtak, amit Gunther Zsolt is megerősített.

– A Király fürdőben megállt az idő – kezdte ismertetőjét az építész, aki szintén a török időket idézte vissza első szavaival. Ugyanilyen körülmények között fürdőztek itt a XVI., a XVII., de még a XXI. században is, mondta, ezért ezt a hangulatot kívánják megvalósítani a felújított intézményben is. Történelmi visszatekintésében megemlítette a barokk kort is, ami szintén nyomot hagyott a fürdőn, később pedig még egy klasszicista szárnnyal is bővült az épület. A 3H tervei a török hagyományokra fektetik a legnagyobb hangsúlyt, így például hagyományos török csempével borítanák a falakat.
– De bármelyiket is fogadják el a három koncepcióterv közül, a két fő célkitűzés, az örökségvédelem és a korszerű funkciók, minden esetben megvalósulna – biztosította a jelenlévőket a vezető tervező.
A bezárt, patinás fürdő bejárása valódi időutazás volt; a török és a barokk idők mellett a szocreál stílusba is bepillanthattunk, amíg végigjártuk az egykori öltözők, a szauna, a masszázs és a pihenő termeit, valamint a szépségét ma is őrző belső kertet.


Gunther Zsolt, a 3H Építésziroda vezető tervezője a felújítás legnagyobb kihívásaként az eltérő korok lenyomatainak egységesítését nevezte, illetve azt, hogy a kortárs kiegészítések hogyan illeszthetők ebbe a miliőbe. – A műemlékileg kevésbé értékes, illetve értéktelen épületrészek eltávolításával elsősorban a török fürdőrészt erősítettük mind tériségében, mind megjelenésében. Fontosnak tartottuk a klasszicista udvar megtartása mellett egy fogadóudvar kialakítását is, ami a fürdő fő megközelítéséül szolgál. A hangsúly a török rész teljességén, a korábban elbontott előcsarnoki rész pótlásán van. Ez a barokk udvar lefedésével biztosítható, mellyel növeljük a földszinti török fürdő hideg pihenőrészének területét, míg a török fürdő boltozatos előtere fölötti értéktelen emeletráépítés elbontásával kiszabadítjuk és a belső térből is láthatóvá tesszük a török kori kupolákat.

Címlap