Megújuló közösségi energiával Hidegkúton

Címlap   |   2023, március 13 - 19:08Send by email

Megújuló energia felhasználásával ls összefogással csökkentenék az energiafüggőséget és a költségeket Pesthidegkúton. Várják a csatlakozókat.

Hazánkban sokan talán nem is hallottak még az energiaközösség fogalmáról, holott az európai uniós országokban ma több mint nyolcezer kis energiaközösség működik, ráadásul hatékonyan. A közösségi összefogás elvére alapuló rendszer térhódítására jellemző, hogy Ausztriában az elmúlt években még csak néhány tucat társulás működött, számuk mostanra már meghaladta a kétszázat.
Pesthidegkúton januárban már megtették az első lépéseket azért, hogy helyi szinten is elindítsák az előremutató projektet, amivel a lakók és az egész közösség hasznára lehetnek.

Ennek lényege, hogy a főként a lakossági megújuló energiaforrások segítségével megtermelt energiát – többnyire áramot – helyben használják fel. Ez azt jelenti, hogy a napközben megtermelt fölös áramot át lehet adni különböző közeli közintézményeknek: iskoláknak, óvodáknak, művelődési központnak, vagy olyan nagy energiafelhasználó létesítménynek, mint például a Gyarmati Dezső Uszoda. A lakosság egy része, amely szaldós elszámolás mellett létesített napelemrendszert (háztartási méretű kiserőművet, HMKE), ma is kaphat pénzt a szolgáltatótól a hálózatba betáplált áramért, de annak ára szinte elenyésző ahhoz képest, amennyiért a közintézmények az energiát vásárolják.

Amennyiben sikerül kialakítani az energiaközösséget, a megtermelt energiát a közintézmények fenntartója, például az önkormányzat sokkal kedvezőbb áron megvásárolja, így jól járnak mind a lakók, mind az önkormányzat, amely a piaci árnál sokkal kedvezőbben jut energiához. A II. Kerületi Önkormányzat ezért is támogatja az energiaközösség létrehozását, sőt, maga is csatlakozna a társuláshoz. Az így megspórolt pénzt helyben tudná felhasználni további korszerű energetikai fejlesztésekre, vagy éppen közösségi célokra: útfelújításra, járdakorszerűsítésre, zöldfelület-karbantartásra vagy játszóterek fejlesztésére.
Akinek még nincs házi napelemrendszere, vagy kis szélerőműve otthon, annak sem kell lemondania az energiaközösségi tagságról, hiszen még telepíthetnek rendszereket akár a közösségi projekt keretében, akár pályázati úton. Abban az esetben, ha a tető nem alkalmas napelemek elhelyezésére, akkor sem kell csüggedni, hiszen az energiaközösségeknek nagyon nagy szükségük van energiatároló egységekre, például akkumulátorokra, hiszen a napközben megtermelt áramot az esti időszakra is el kell tudni tárolni. Érdekesség, hogy több, már régóta működő külföldi energiaközösségben az elektromos iskolabusz akkumulátorait is felhasználják az energia tárolására.

A tervezett pesthidegkúti rendszer mérete függ a környék elektromos hálózatának kapacitásától, de előzetes becslések szerint 80-120 tag csatlakozásával már jelentős területen lehet energiaközösséget kialakítani. Az egész rendszert a nagyobb fogyasztóktól az energiaközösséghez csatlakozott házi napelemrendszerig, vagy a házaknál telepített akkumulátorokig egy okos vezérlőprogram irányítja, amelyik mindig tudja, hogy hol van szükség többletenergiára és hol termelődött felesleg.

A Pesthidegkúti Energiaközösséget (PEK) januárban kezdték megalakítani, mára már ötven támogatót tud magáénak. A projektet bemutató első lakossági fórumot március 3-án a Klebelsberg Kultúrkúriában rendezték meg, ahol Erdőfy Vilmos szervező ismertette a formálódó közösség célkitűzéseit, majd Fecske Károly energetikai szakértő tartott előadást az energiaközösségek szerepéről, a kialakításukhoz szükséges technikai háttérről, az energiaközösségek adta lehetőségekről. Jelezte, hogy a szakmai előkészítéshez és a tervezett beruházás méretének meghatározásához megkezdték az adatgyűjtést, az önkormányzat pedig a számításokhoz megadta a helyi intézmények fogyasztási adatait, ezért már a lakossági HMKE-tulajdonosok jelentkezését várják.

A kötetlen beszélgetésre is alkalmat adó fórumon Szalkai-Lőrincz Ágnes, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) energiaközösségekért felelős munkatársa adott tájékoztatást arról, hogy a közösség kialakításához mi mindent kell figyelembe venni a siker érdekében. Egyúttal bemutatta a Közösségi Energia Tudástér weboldalt (https://tudaster.kozenergia.hu), amelyen sok hasznos információ érhető el, valamint az MTVSZ weboldalán (https://mtvsz.hu/kozossegi-energia#kiadvanyok) elérhető és letölthető, szintén hasznos tapasztalatokat és lehetőségeket bemutató Közösségi Energia Kézikönyvet.

A Pesthidegkútra tervezett energiaközösség kialakításának lépéseiről, a lakossági részvétel fontosságáról Locher Tamás, a rising.eco ügyvezetője adott tájékoztatást. A közösség keresi azokat a tagokat, akikkel mihamarabb megalakulhatna az energiaközösség Pest­hidegkúton.
Információk és jelentkezés a [email protected] e-mail címen.


A Pesthidegkúti Energiaközösség következő információs estjét március 29-én 17 órától tartják a Kultúrkúriában (1028 Templom u. 2.)