Megújult és modern történelmi emlékpark lett a Széna tér

Kulcsszavak Megosztás

Sok zöld, vízijáték, két emlékmű, az „emlékek útvesztője” és megannyi történelem várja az arra járókat a felújított Széna tér.

A rendezetlen buszállomás, a kipufogógázt ontó buszok és a lepusztult közpark helyett közel ezer négyzetméter új zöldfelület, 68 új fa, két emlékmű, három kronoszkóp, négy köbe vésett vers, egy vízjáték és rengeteg történelem várja a Széna téren áthaladókat, vagy – a fejlesztéseknek köszönhetően – immár az ott megpihenőket.


A közparkot október 22-én adták át. Az ünnepélyes megnyitón Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere és Bősz Anett főpolgármester-helyettes mondott beszédet, valamint megosztotta 1956-hoz fűződő helyi, családi emlékeit dr. Törös Edit, a II. Kerületi Egészségügyi Szolgálat reumatológus főorvosa.
Az átadón közreműködött a Vodku fiai – Cseh Tamás emlékzenekar és Hegedűs D. Géza színművész, aki Térey János: A városi hadviselés gyakorlata című művét szavalta el.

Az önkormányzat a saját és a fővárosi önkormányzat forrásából modernizálta a mintegy 7200 négyzetméternyi terület. A fejlesztés ugyanakkor kettős célt szolgált: az egykori Volánbusz-pályaudvar helyén nemcsak megnövelték a zöldfelületet és egy modern parkot alakítottak ki, hanem a hely szelleméhez hűen történelmi emlékparkot alakítottak ki a téren.

A tervezők a lehető legnagyobb zöldfelületet vetették papírra és annak megfelelően mintegy ezer négyzetméterrel növelték meg a téren a fás-virágos-füves területet. Közel hetven fát (köztük kocsányos tölgyeket, fehér-tarka levelű mezei juhart, himalájai nyírt, duplatörzsű közönséges nyírt, „tűzmadár” típusú perzsa varázsfát) ültettek, amelyek ráadásul már most magasak és erősek.

A téren 12 hulladékgyűjtő és 3 kutyaürülékgyűjtő kapott helyet, a világításról 32 darab új oszlop gondoskodik, közülük négy rendelkezik wifi-hotspottal, három pedig USB-töltővel rendelkezik. Szintén újdonság, hogy az egyik oszlopon vészjelzőt helyeztek el, míg három UV-jelzővel ellátott. Az UV-sugárzás erősségét különböző színnel jelzi a készülék. A terület biztonságának megőrzéséről hat térfigyelő kamera gondoskodik. A gyalogosközlekedés útvonalait az arra járók közlekedési szokásai alapján alakították ki, és megtartották a kerékpáros közlekedés irányait. A téren átvezető járdát egyelőre, kísérletképpen közösen használhatják a gyalogosok és a biciklisták, bízva abban, hogy a kerekezők betartják a jelzett 10 km/h-s sebességhatárt és mindenki figyel egymásra. A pihenésre új padok, székek és ülőkavicsok adnak módot.

A megújult Széna tér egyben történelmi emlékparkként is új irányt mutat. Miután a tér az évszázadok során számos fontos történelmi esemény színhelye volt, ezért az átalakítása során hangsúlyt fektettek arra, hogy emléket állítson a meghatározó fejezeteknek.
Megelevenedik a régi városfal továbbépített nyomvonala, de kiállították a területen egykor állt régi Szent János kórháznak a kivitelezés során megtalálták maradványait is. A volt kórházra emlékeztetnek az egykori épület határait jelző, burkolatba mélyesztett fából készült sávok a Csalogány utcai oldalon.

A Széna téri emlékpark két szobornak ad otthont.
Fáskerti Zsófia alkotása Szenes Hannának állít emléket. A hősnő világszerte ismert, de itthon mostanáig nem kapta meg az őt megillető figyelmet. A verseket író budai lány a Baár-Madas Református Gimnázium zsidó diákjaként Palesztinában kezdett új életet, majd a II. világháború borzalmaival és a holokausztról érkező hírekkel szembesülve visszatért Magyarországra, hogy segítsen honfitársain. Életét áldozta azért, hogy másokat megmenthessen. Itt a Margit körút állt az a katonai fogház is, ahol kivégezték.


Az Ötvenhatos emlékmű a Hatdé művészcsoport munkája, amely 3D nyomtatással betonból készült.
Az emlékoszlop mindennapi használati tárgyaik kontúrjai látszanak a szobron, a forradalmárok által készített, fegyverként használt tárgyak mellett. Az üvegek, amelyekben sokszor a házi lekvárokat és befőtteket tartottuk, a forradalom alatt a szabadságharc eszközévé válhattak.

A téren három darab kronoszkópot helyeztek el, ezeken át a tér pontjairól visszatekinthetünk az időben. A Fortepan fotói megmutatják, milyen volt a tér az 1930-as években, az 1945-ös ostrom idején és 1956-os forradalom alatt.

Az „emlékek útvesztőjét” négy vers kíséri végig a téren keresztül. A járóköveire Bereményi Géza: Széna tér; Térey János: A városi hadviselés gyakorlata; Márai Sándor: Mennyből az angyal és Szenes Hanna: Meghalni című műveit vésték fel. A vízjáték szintén az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztet: az installáció 10 óra 23 perctől 11 óra 4 percig, illetve 19.56-tól 13 percen át nemzeti színekben világít.

Az ünnepélyes átadás visszanézhető a II. kerület Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/budapest2/videos/510573757320486

Címlap