Kedves látogató! Ön jelenleg egy archivált cikket olvas. Utolsó frissítés: 2022.12.01 13:45

Módosuló parkolási rend

Kulcsszavak Megosztás

Változások a parkolási rendben: kiterjesztett üzemidő és új díjszabás a helyiek érdekében

A forgalomszabályozás mellett a fizetős övezetek a környék lakóinak érdekeit szolgálják, hogy a helyben lakóknak is legyen esélyük lakóhelyükhöz közel leparkolni. A terület telítettségét, valamint a lakossági igényeket figyelembevéve több ponton is módosult a parkolási rend.

Augusztus 1-jétől lép életbe a főváros területén a parkolás rendjét szabályozó fővárosi közgyűlés 30/2010. (VI. 4.) rendeletének módosítása, melynek alapján Felhévíz–Szemlőhegy–Újlak területén, valamint a Marczibányi téren az egyórai várakozási díj összege 175-ről 350 forintra változik, így a 20 óráig kiterjesztett üzemidővel érintett területen egységesen 350 Ft lesz a parkolási díj, a várakozási idő pedig 3 órás maximális időtartamra korlátozódik.

A díjemeléssel érintett terület: Marczibányi tér, továbbá a Margit körút–Török utca–Frankel Leó út–Zsigmond tér–Ürömi utca–Kolozsvári Tamás utca–Daru utca–Felhévízi utca Pusztaszeri út–Szépvölgyi út–Árpád fejedelem útja, beleértve (a Margit körút, a Széll Kálmán tér kivételével) a határoló utakat és tereket és a Mecset utcát.

A 20 óráig kiterjesztett időszakról a II. kerület képviselő-testülete a lakossági igényeket is figyelembevéve egyhangúlag döntött, ugyanis a Millenáris területére úgy költözött be a Táncszínház, hogy nem kellett telken belüli parkolási lehetőséget biztosítani, ráadásul a környék beruházásai miatt közel nyolcvan közterületi parkolóhely megszűnt. A területen a lakossági engedélyekhez képest nagyon kevés a parkolóhelyek száma, ezért a II. Kerületi Önkormányzat indokoltnak tartotta a pesti oldalon már több helyen működő, 20 óráig kiterjesztett rendszer bevezetését, hogy a hazaérkezők is biztosabban találjanak parkolóhelyet a környékükön.

A módosítások azért szükségesek, mert a rendeletnek alapvetően forgalomszabályozó szerepe van, így a parkolásnak elsődlegesen erre kell irányulnia.

Újra fizetni kell a parkolásért

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet végével júliustól ismét fizetni kell a közterületi parkolásért. A korábbi parkolási rend visszaállását megelőzően a II. Kerületi Önkormányzat tájékoztatótáblákkal és a szélvédőkre helyezett emlékeztetőkkel hívta fel az autósok figyelmét arra, hogy újraindul a fizetős parkolás a városrészben. Az első napokban a parkolási ellenőrök nem szabtak ki pótdíjat azoknak, akik megfeledkeztek a parkolási díjról, hanem csak emlékeztették őket arra, hogy visszaállt a rendes parkolási rend.

Archív