Műanyagmentes július: a kis lépések is fontosak

Kulcsszavak Megosztás

A 2011-ben Ausztráliából indult mozgalom mára globálissá vált, két éve 120 millióan csatlakoztak hozzá világszerte.

 A mozgalom lényege, hogy a résztvevők nemet mondanak az egyszer használatos műanyagokra egész júliusban, vagy amennyi ideig csak tudnak. Nem az a cél, hogy tökéletesen csináljuk, hanem hogy a lehető legtöbben megpróbáljuk csökkenteni az egyszer használatos műanyagok felhasználását. Bátran kipróbálhatjuk akár egy hétig, akár csak néhány napig is. A kis lépések is fontosak, hiszen összeadódnak.

A II. kerületieknek is van hova fordulniuk, ha műanyagmentesen szeretnének vásárolni a lakóhelyük közelében. A Ligeti csomagolásmentes bolt legújabb üzlete januárban nyílt a Bimbó út tetején, és lassan két éve várja vásárlóit a Ne pazarolj csomagolásmentes bolt a Fő utcában. Az élelmiszereket (tésztákat, fűszereket, zöldséget, gyümölcsöt, édességeket, olajokat, magvakat), tisztítószereket kimérve, saját edényben, szatyorban vagy a helyben kapható vászontáskákban és tárolókban vihetjük haza. Tehát vigyünk magunkkal vászontáskát, vászonzacskót, kosarat, üveget és próbáljuk ki, milyen a környezetbarát bevásárlás! De rendelhetünk tőlük online is (webshop.csomagolasmentes.hu, [email protected]).

A piacok is olyan helyek, ahol tudunk csomagolásmentesen vásárolni. Sok árusnak van kitett kosara, amibe beleszedhetjük a paradicsomot, paprikát, egyebeket, és ő ebben meg is tudja mérni. Az apróbb szemű zöldségeknek (pl. bab, borsó) vihetünk magunkkal vászonzacskót, a savanyúságnak befőttesüveget. Ha kosárban visszük haza az ennivalót, még a barack sem fog összenyomódni. Amíg sorban állunk, le is tehetjük, ha nehéz. Ráadásul a vesszőkosár megvásárlásával legtöbbször hazai kézműveseket támogatunk.

A Fény utcai piacon Őrsi Gergely polgármester és Varga Előd Bendegúz alpolgármester gyümölcshálót és vászontáskát osztott a vásárlóknak, ezzel is igyekeztek hozzájárulni a műanyagmentes július célkitűzéseihez. Mint a polgármester elmondta: a műanyag-felhasználás csökkentése mindannyiunk érdeke, az akcióval szerették volna bemutatni, hogy vannak olyan jól használható eszközök, amelyekkel egy piaci bevásárlás is lebonyolítható műanyagmentesen

Címlap