Névadással tisztelegnek

Kulcsszavak Megosztás

Szabó Magda, Psota Irén, Komlós Juci és Solt Ottilia – példamutató munkásságú nők nevét viselhetik eddig névtelen közterületek.

A II. kerületi Önkormányzat február végén tettünk közzé felhívást, melyben ötleteket és javaslatokat vártak négy névtelen közterület elnevezéséhez. A kezdeményezésnek azonban másik célja is volt, mégpedig, hogy valamelyest változzon a fővárosban a női és férfi neveket viselő utcák aranyán, hiszen amíg Budapesten a valós személyek neveit viselő utcanevek 89 százalékát férfiakról nevezték el, addig és csak 11 százalékukat nőkről.

A felhívásra néhány nap alatt több mint 1000 ajánlást küldtek be. Mivel rengeteg kiváló javaslat érkezett, folytatódik a névtelen közterületek elnevezése, úgy, hogy az a környéken lakóknak ne jelentsen adminisztrációs terheket.

A polgármester a képviselőkkel folytatott online véleményalkotó egyeztetést követően március 30-án jóváhagyta a II. kerületi javaslatot, a Főváros Közgyűlés végleges jóváhagyását követően pedig hivatalosan is az alábbi neveket viselhetik az eddig névtelen közterületeink:

Szabó Magda sétány – a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu park között
Psota Irén utca – a Fő utca 59-61. és a Bem rakpart között
Komlós Juci köz – a Józsefhegyi utca 26. és 28/a között
Solt Ottilia tér – a Frankel Leó út 47. és 80. számok, valamint a Harcsa utca között.  
SZABÓ MAGDA:
Kossuth-díjas író, költő, műfordító. A közönség az Abigél, a Für Elise, Az ajtó és a Régimódi történet szerzőjeként ismeri. A valaha legtöbbet fordított magyar író, művei több tucat nyelven olvashatók. Bár leghíresebb művei önéletrajzi ihletésűek, egyedi nyelvhasználatú regényei korrajzként is fontos emlékek, azonban népszerűségét valószínűleg nem ennek, hanem a belőlük áradó emberségnek és érzékenységnek köszönheti.

PSOTA IRÉN: A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő. Pályafutása csaknem hat évtizeden át tartott: 1951-től 2009-ig tartott, a Madách Színház, a Népszínház, majd a Nemzeti Színház tagja volt. Játszott vígjátékokban, tragédiákban, musicalekben, több mint negyven nagyjátékfilmben és húsz tévéfilmben. Minden műfajban otthon érezte magát. 2017-től a róla elnevezett díjat a legsokoldalúbb, kiemelkedő tehetségű színművésznőknek adják minden évben.


KOMLÓS JUCI: A Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész. Már háromévesen színpadon állt, gyerekszínész korából maradt rajta a Juci név. Hét évtizedes pályafutása során jelentős karakterszínészként vált ismertté, könnyed és természetes játékával komoly népszerűségre tett szert. Színházi szerepei mellett csaknem harminc nagyjátékfilmben és számtalan televíziós filmben és sorozatban mutatta meg tehetségét, köztük az Aranyemberben, ahol Teréza, és a Szomszédokban, ahol a mindenki által ismert és kedvelt Lenke néni alakját játszotta.


SOLT OTTILIA: Szociológus, rendszerváltó politikus, a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) és a Beszélő című illegálisan működő ellenzéki lap alapítója. A hetvenes években a Kádár-rendszerben tabunak számító szegénységet kutatta, ennek nyomán hozta létre a SZETA-t, amely a demokratikus ellenzék egyik legfontosabb szervezetévé vált. 1988-tól a Szabad Demokraták Szövetségének alapítja, 1990 és 1994 országgyűlési képviselő, később szociális munkások képzésével foglalkozott.

Címlap