Oktatási célokat szolgálna az OPNI épülete a jövőben

Kulcsszavak Megosztás

A Hűvösvölgyi úton lévő Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) 139 évnyi működés után 13 évvel ezelőtt zárták be.

A kormány múlt év végi döntése értelmében a 41 hektáros területen álló 39 ezer négyzetméteres épületnek hosszú távon oktatási célokat kell szolgálnia. Ezt Varga Mihály, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője jelentette be közösségi oldalán.

2007-es bezárása előtt 850 fekvőbetegágy működött az intézményben és kilencszázan dolgoztak ott. Az OPNI a Parlament után az ország második legnagyobb alapterületű épülete, 13 éve áll üresen, bár már több terv is született a hasznosítására.
A jelenlegi szerint egy regionálisan is kimagasló színvonalú, angol alapnyelvű nemzetközi középiskolát hoznak létre. Az új oktatási intézmény várhatóan 2023-ban kezdi meg működését, működtetője a Közép-európai Oktatási Alapítvány lesz. Elsősorban a visegrádi országokból várják ide a 14–18 éves diákokat, akik az angol mellett saját anyanyelvükön is tanulhatnak. Az új középiskola a tervek szerint az előkészítő évfolyammal együtt ötéves és bentlakásos lesz, és a javaslat alapján az oktatás mellett „nevelési tevékenységet is végez, a tantermen kívüli foglalkozásokat a közép-európai (kiemelten Kárpát-medencei) identitás erősítése” szellemében alakítják ki. Az iskola fizetős lesz, a tandíj mértékét az alapítvány kuratóriuma állapítja meg, de szociális okból a tanulók tandíjmentességet kaphatnak, és az iskola ösztöndíjprogramokat is működtethet.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere lapunknak elmondta, a beruházás részleteit még nem ismerik pontosan.

– Bízom benne, hogy a műemlékvédelmi szabályok betartásával és a zöldövezet védelmével alakul ki az új intézmény a régi falak között. Annak bizonnyal az egész kerület örül, ha nem egy lakópark épül ott, vagy oda nem illő funkciót kap az épületegyüttes – emelte ki.

A kerület vezetője hozzátette: amikor megtudták a hírt, akkor éppen a területen lakó, egészségügyben dolgozó bérlőkkel folytattak helyszíni bejárást.

– Nekünk egyik elsődleges célunk, hogy az ő lakhatásuk megmaradjon. Megkerestem az ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, és jeleztem, hogy mindent meg szeretnénk tenni azért, hogy a két kisebb épületegyüttes II. kerületi kezelésbe kerüljön és ott egészségügyi dolgozóknak szolgálati és bérlakások létesüljenek. Továbbá készek vagyunk a meglévő bérlakásokat átvenni. Nem lenne példa nélküli: nemrég a József-hegyi kilátót vettük át kerületi üzemeltetésre, hogy rendezett maradjon a terület – tette hozzá Őrsi Gergely.

Az OPNI területén áll Erzsébet királyné, Sissi több elültetett fája közül egy, amelynek sikerült megérnie a XXI. századot. Az intézet kápolnájának üvegablakai világhírűek, Róth Miksa keze munkáját dicsérik. A II. világháború alatt úgy maradtak meg, hogy leszerelték és a pincébe rejtették őket. A falfestmények a múlt század fordulóján élt művész, Nagy Sándor alkotásai. A felújítással megújul a kápolna is.

Címlap