Olimpikonok nyomában: Hajós Alfréd sportösztöndíj

Kulcsszavak Megosztás

Második alkalommal adták át a II. Kerületi Önkormányzat Hajós Alfréd sportösztöndíját.

A II. Kerületi Önkormányzat tavaly alapította meg a kerületi élsportoló gyermekeket támogató Hajós Alfréd sportösztöndíjat, így október 29-én immár második alkalommal nyílt lehetőség a díjak ünnepélyes átadására a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Az eseményen részt vett Őrsi Gergely polgármester, Varga Előd Bendegúz alpolgármester, az ösztöndíj alapításának kezdeményezője, valamint a magyar sportélet kiemelkedő tagjaiból álló szakmai zsűri tagjai közül Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, Risztov Éva olimpiai bajnok úszó és Varga Dániel olimpiai bajnok vízilabdázó. A három sportember mellett Knoch Viktor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, a II. kerület díszpolgára is közreműködött a pályázatok elbírálásában, de ők egyéb elfoglaltságaik miatt személyesen nem tudtak eljönni a rendezvényre. Szilágyi Áron Londonból küldött rövid videóüzenetet a fiataloknak, amelyben elismerését fejezte ki a sportban és a tanulásban elért kimagasló teljesítményekért. Elmesélte, hogy kisdiákként a Fenyves Utcai Általános Iskolából szaladt át nap mint nap a Vasas pasaréti vívótermébe, és akkor még elképzelni sem tudta, hogy hová és meddig juthat el a sport által. Az élet számára bebizonyította, hogy kemény munkával és lankadatlan kitartással még az olimpiai dobogó legfelső foka sem elérhetetlen álom. A tehetség megvan - hangsúlyozta a vívóbajnok - a többi már az ifjú sportolókon múlik.

Atadták a Hajós Alfréd sportösztöndíjakat

A polgármester köszöntőjében elmondta, azért alapították meg az ösztöndíjat, hogy segítsék a fiatalokat a felkészülésben, és hozzájáruljanak ahhoz, hogy erőfeszítéseiket siker koronázza.
– A II. kerület – szemben Újpesttel vagy Ferencvárossal – nem az a városrész, amelyről a sport jut az emberek eszébe – vélte Ősi Gergely –, pedig Budán számos kiváló sportoló, olimpikon talált otthonra. Büszkék vagyunk rájuk és azokra a fiatalokra is, akik az ő nyomdokaikba kívánnak lépni. Az, hogy a díjakat a leginkább hozzáértők, olimpiai bajnokok ítélik oda és adják át, külön motivációt jelenthet az ifjú sportolóknak.

A polgármestert követően az olimpiai és világbajnok vízilabdázó, Varga Dániel is gratulált a díjazottaknak, és külön kiemelte a szülők önfeláldozó és odaadó támogatását, ami nélkül a gyerekek sem tudnák hozni a kimagasló eredményeket. Mint mondta, arról van fogalma, hogy mit jelent, mennyi plusz energiát kíván, hogy a tinikor mindennapjait végigkísérje az élsport, arról viszont kevesebb emléke van, hogy miként lehet közben jó jegyeket szerezni az iskolában. A pályázatokból azonban kiderült, hogy ez lehetséges, amiért a zsűri legnagyobb elismerését tolmácsolta. A döntés nem volt könnyű, mondta, de végül megszületett: így most a legjobbak közül a legjobbaknak nyújthatják át az ösztöndíjakat.

Átadták a II. kerületi sportösztöndíjakat

Hajós Alfréd sportösztöndíjban részesültek

A 10–14 éves korosztályban:
Benke Giosanu Izabella (tenisz), Horváth Frank Szilveszter (úszás), Kemény Amira (vízilabda), Kertész Boróka (úszás), Munk Maja (birkózás), Pálinkás Réka (párbajtőr)


A 15–19 éves korosztályban:
Gál Dávid Tamás (úszás), Kropkó Márta (triatlon), Kropkó Márton (triatlon), Menich Maja (úszás), Radics Attila (sportmászás), Rácz Áron (sportlövészet)

Címlap