Örkény egypercesei a választási plakátok helyén

Kulcsszavak Megosztás

Választási plakátok helyére kilenc helyszínen Örkény egypercesek április végéig.

Száztíz évvel ezelőtt, 1912. április 5-én született a XX. század kiemelkedő írója, kerületünk posztumusz díszpolgára, Pasarét egykori lakója, Örkény István. Írói munkásságának darabjai közül talán egyperces novellái a legismertebbek és a legnépszerűbbek. Nem véletlenül: páratlan humorral, sajátos, gyakran abszurd nézőpontból mutatja be vagy inkább kérdőjelezi meg a világot – mindezt röviden, tömören, csattanósan.

Az évfordulóra a II. Kerületi Önkormányzat is sajátos módon emlékezett: a választási plakátok helyére kilenc helyszínen Örkény egyperces novelláit tették ki. Az akcióról Őrsi Gergely polgármester közösségi oldalán így fogalmazott: – Örkény Istvánra egy olyan gesztussal emlékezünk, aminek talán ő is örült volna. Úgy alakult, hogy itt maradt a harsogó választási kampány után számtalan kihelyezett hirdetőoszlop, amin mostanra csak lejárt szavatosságú üzeneteket nézhetnénk. Ezek egy részét átalakítjuk, és Örkény-egyperceseket helyezünk el rajtuk. Így Buda utcáin járva mindannyian elolvashatjuk egykori szomszédunk műveit, ezzel is kiszakadva a mindennapok rohanásából.
Április végéig valóban érdemes megállni egy-egy percre és elolvasni a szórakoztató, érvényességükből máig mit sem veszített írásokat, hiszen az olvasáshoz, Örkény szavaival: „Rossz közérzet, zaklatott idegállapot nem akadály”.

Emlékkonferenciát tartottak
Az író születésének 110. évfordulóján Nézzünk bizakodva a jövőbe! címmel egynapos emlékkonferenciát rendezett a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia. Az eseményt Radnóti Zsuzsa dramaturg és Reményi József Tamás, az Örkény István-életműkiadás sorozatszerkesztője szervezte, előadást tartott Márton László, Reményi József Tamás, Bazsányi Sándor, Darvasi Ferenc, György Péter, Nánay István és Mácsai Pál. Az Örkény István Színház virtuális kiállítással készült névadója tiszteletére, amit a színház honlapján lehet megtekinteni: www.orkenyszinhaz.hu/hu/hirek/orkeny-istvan-110.

Címlap