2020. április 07.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere kezdeményezte a társasházi törvény módosítását

Kulcsszavak Megosztás

A jelenlegi törvényi szabályozás alapján évente egyszer kötelező összehívni társasházi közgyűléseket, melyeken a tulajdonosok személyes megjelenéséhez kötik a döntéshozatalban való részvételt.

A társasházi törvény értelmében legkésőbb minden év május 31-ig össze kell hívni az előző évi beszámolóról és az adott évi költségvetésről döntő közgyűlést. Ennek hiányában lehetetlenné válik a társasházak jogszerű működése.

Amennyiben a jelenlegi törvényi szabályozás marad életben, szűk helyeken akár több tucatnyi embernek kell órákon át együtt lenni, köztük a különösen veszélyeztetett 65 év feletti korosztályhoz tartozóknak is. Magyarországon a lakóingatlanok többsége társasház, ezért ez a probléma a városokban élők többségét érinti.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere kezdeményezte, sürgősséggel módosítsák a társasházi törvényt és tegyék lehetővé a beszámolóról és a költségvetésről döntő társasházi közgyűlések elhalasztását a járványügyi veszélyhelyzet utáni időszakra, valamint bővítsék az írásbeli és elektronikus szavazás lehetőségeit. Így a halaszthatatlan ügyben biztonságosan tudnának döntést hozni a lakóközösségek, a tavalyi beszámolóról és az idei költségvetésről pedig megfontolt döntést hozhatnának megfelelő körülmények között. Őrsi Gergely azzal a kéréssel is fordult az Operatív Törzshöz, a kijárási korlátozásokat terjesszék ki a társasházi közgyűlésekre, hiszen itt lehetlen lenne az előírt másfél méteres távolság betartása.

A fenti javaslatok elfogadásával egyszerre tudjuk megóvni mindannyiunk egészségét és biztosítani a társasházak jogszerű működését is.

Címlap