2023. február 12.

Ostrom 78 – közös emlékezet

Kulcsszavak Megosztás

Az ostrom lezárultára, katonai és civil áldozatokra emlékeztek Budán.

Budapest 1944 decembere és 1945 februárja közötti ostromának történetében a budai várnegyed ostroma volt talán a legtragikusabb esemény. A budapesti német sereg utolsó kétségbeesett akciója az 1945. február 11-13. között történt kitörési kísérlet volt, amelyben katonák és ismeretlenszámú civil is részt vett.

Három évvel ezelőtt, Budapest ostromának 75 évfordulóján úgy döntött az I. a II. és a XII. kerület, hogy közösen emlékezik az áldozatokra, és közösen igyekeznek feldolgozni a múlt sebeit, traumáit.

Idén sem volt ez másképp. Február 10-én este is közösen megemlékezést szervezett a három budai kerület a Kapisztrán téren, ahol V. Naszályi Márta az I. kerület polgármestere, Fonti Krisztina, a XII. kerület alpolgármestere, majd Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere mondott emlékező beszédet. A Magdolna torony is fontos szerepet kapott, hiszen falaira – zenei aláfestés mellett – fényfestést vetítettek grafikákból és archív fotókból készült összeállítással. A megemlékezők mécsesekből 78-as számot formáztak. Az esemény részt vett többek között Berg Dániel, II. kerületi alpolgármestere is.

Őrsi Gergely polgármester beszédében így emlékezett:
- Két hónap alatt kétszer ment át a máskor békés otthonunkon a front, felmérhetetlen pusztulást, szenvedést és halált hozva magával. Minden harmadik szomszédunkat elvesztettük a háborúban, a II. kerület lakóinak száma harmadával csökkent. Volt, aki a fronton, harcban esett el, volt, akit munkaszolgálaton pusztítottak el, mint Szerb Antalt. Volt, aki elmenekült, és volt, akinek az otthonát pusztították el.
Mint mondta, közös múltunk feldolgozásának legfontosabb lépése az emlékezés, beszélnünk, beszélgetnünk kell a történelmünkről, mert türelemmel, empátiával gyógyítani tudjuk a történelem okozta sebeket.

Az ostrom lezárulására, a katonai és civil áldozatokra emlékező Ostrom 78 programsorozat február 11-én folytatódott. Szombaton 17.30-tól újra látható volt a Magdolna toronyra vetített vizuális emlékezés, vasárnap 14.00-kor pedig kiállítás nyílik a Városháza aulájában, majd a Kapisztrán téren Ungváry Krisztián történésszel közösen megemlékezés lesz, amelyet egy többhelyszínes, mozgó túra követ a Széna térre.

Címlap