2020. május 05.

Reprezentatív felmérés a koronavírus fertőzöttségről

Kulcsszavak Megosztás

Négy orvosi egyetem és a KSH kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 évesnél idősebb lakosok körében május 1. és 13. között.

Hazánk négy, orvosokat képző egyeteme és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 13. között.

A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt.


A II. kerület is bekerült a mintába, így 76 előre kiválasztott személyt kérnek majd, hogy vegyenek részt az önkéntes, ingyenes szűrővizsgálaton. A személyek kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapul, amely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjük hazánk népességének fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatunk többek között a kockázati tényezőkről.


A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel.


A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.


A szűrővizsgálatokra előre meghatározott helyszíneken és időpontokban kerül sor, de az idős, vagy beteg emberek esetén az otthonukban is elvégzik a szűrést.

Címlap