2022. május 02.

Sok helyen szükség lehet adónk egy százalékára

Kulcsszavak Megosztás

Egyszerű az eljárás, de a határidőre figyeljünk: május 20.

Évről évre lehetősége van minden adófizetőnek arra, hogy az adójából 1+1 százalékot az általa meghatározott egy-egy kedvezményezett civil és egyházi szervezetnek juttassa. Folyamatosan nő ugyan a felajánlások száma, és idén a családi adóvisszatérítés miatt kieső egy százalékokat is megkapják az érintettek, de még mindig nagyjából az adózók fele él csak a lehetőséggel, hogy adója 1 százalékát célzottan odaadja valamely szervezetnek. Pedig az eljárás nem bonyolult, az összegre sok helyen szükség lehet; május 20-ig még megfontolhatjuk, hogy kit támogassunk.


Már 25 éve rendelkezhetünk az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadó 1 százalékának felhasználásáról. A rendelkezés nem kötelező, de a törekvést jól mutatja, hogy tavaly magánszemélyek közel 21 milliárd forintot ajánlottak fel adójukból a civil és egyházi szervezeteknek, valamint a Nemzeti Tehetség Programnak. A felajánlók száma nő, az összeg azonban lehetne sokkal magasabb is, hiszen nagyjából az adózók fele nem rendelkezik az adója 1 százalékáról, ami akár a 10 milliárd forintra is rúghat. A magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozók és az őstermelők is rendelkezhetnek adójuk egy százalékáról, ha a tevékenységekből vagy más jogcímen az összevont adóalapba tartozó jövedelmet szereznek.


Már csak azért is érdemes élni a lehetőséggel, mert a II. kerületi szervezeteknek és az egyházaknak nagy segítséget jelentenek az adóforintok.


A kedvezményezettek egyik csoportja a civil kedvezményezettek, azaz a közhasznú tevékenységet ténylegesen folytató egyesületek, alapítványok, közalapítványok.


A másik csoport a technikai számmal rendelkező vallási közösségek (bevett egyház, vallási egyesület, nyilvántartásba vett egyház és bejegyzett egyház).

A vallási közösségek számára szóló nyilatkozatot a NAV automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal meg nem jelöl egy másik vallási közösséget, vagy a korábbi nyilatkozatát vissza nem vonja. Az idei évtől a kiemelt költségvetési előirányzatnak (jelenleg a Nemzeti Tehetség Programnak) tett felajánlások is érvényben maradnak. A civil kedvezményezettek számára továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

Azért, hogy minél többen a legegyszerűbben támogathassanak civil szervezetet, vallási közösséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az szja-bevallás webes felületének kezdőoldalán is feltünteti a rendelkezés lehetőségét: https://eszja.nav.gov.hu.

A rendelkezéshez a szervezetek adószámára van szükség. A NAV a honlapján (https://nav.gov.hu) teszi közzé és folyamatosan frissíti az adott rendelkező évben felajánlásra jogosult kedvezményezettek adószámát, nevét, székhelyét.

Figyelem! A 2022. MÁJUS 20-i határidő jogvesztő, a késő rendelkezés érvénytelen.

A rendelkező nyilatkozat benyújtása:
A nyilatkozat legegyszerűbben elektronikusan nyújtható be:
- az e-SZJA webes felületen, online kitöltve
- az ÁNYK-ban a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve
- külön, a 21EGYSZA nyomtatvány kitöltésével

Papír alapon benyújtható postán keresztül, vagy személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain.
- a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve
- az e-SZJA felület kitöltőprogramjával készített és kinyomtatott nyilatkozaton
- a 21EGYSZA jelű nyomtatványon vagy azonos adatokkal a nyilatkozaton.

II. kerületi civil szervezetek >>> 2022. május 16-i állapot szerint.

A felajánlásra jogosult regisztrált civil szervezetek keresőjét a NAV oldalán találják >>>

Címlap