2019. december 20.

Sokan használják és szeretik, de vannak még hiányosságok

Kulcsszavak Megosztás

A Gyarmati Dezső Uszodát sok évtizedes várakozás után idén október elsején adták át a nagyközönségnek.

Havonta öt-hatszáz gyerek jár úszásoktatásra, illetve folyamatosan növekvő számban három-négy ezer környékbeli látogatja a Gyarmati Dezső Uszodát, de vannak még megoldandó problémák. Őrsi Gergely polgármester helyszíni bejáráson mutatta meg, melyek azok a területek, ahol még garanciális javításra, esetleg pótmunkára vagy fejlesztésre van szükség, a II. kerületi képviselő-testület pedig szakértők bevonásával vizsgálóbizottság felállítását szavazta meg, hogy egyértelműen kiderüljön, mi melyik körbe tartozik, illetve azért, hogy a kivitelezővel (A-Híd Zrt.) felmerült vitás pénzügyi kérdésekben is tisztán láthassanak. 

Őrsi Gergely hangsúlyozta: örülnek, hogy felépült az uszoda, de számos nehézséggel és megoldandó problémával szembesültek az elmúlt hónapokban. A jelenleg próbaüzemben működő létesítményben lakossági észrevételek alapján elsőként a jegyárakon változtattak: 10 és 20 alkalmas bérleteket vezettek be, illetve a 2 órás jeggyel korlátlan ideig lehet úszni. Mint a polgármester elmondta: a kivitelező az eddigieken felül nagyjából 750 millió forintos igénnyel állt elő pótmunkákra hivatkozva, ezért a vizsgálóbizottság feladata lesz megállapítani, mi ebből a jogos követelés. Ugyanakkor számos – kivitelezési vagy tervezési – hiányosság is jelentkezett: például a külső járólapok néhol egyenetlenül lettek lerakva, az uszoda bejárata előtti rész is megsüllyedt, és a nagymedence végénél is beázás tapasztalható.
A környéken élők közül többen panaszolták, hogy túl erős a fénye az uszoda díszkivilágításának. A lakossági észrevételeket folyamatosan figyelemmel kíséri az üzemeltető önkormányzati cég, de mint kiderült, a villany-, a víz- és a gázrendszer terv szerinti kialakítása sok esetben nem találkozik az igényekkel és a költséghatékony üzemeltetéssel, de dolgoznak az optimalizáláson.

A külső, 33 méteres medence fölé már felállították a sátrat, de probléma adódott a tűzvédelmi, elektronikai és légtechnikai rendszerrel, így még csak most tudják beszerezni a sátor működtetéséhez szükséges hatósági engedélyeket.
Bár víztartási próba már volt, jelenleg a sátorállítás miatt a medence nincs feltöltött állapotban. Ennek ellenére a polgármester bízik abban, hogy mielőbb használatba vehetik a vízilabda-utánpótlás edzéseire, amivel csökkenhetne a belső medencék terheltsége.


Számos, ma már alapvetőnek számító kényelmi szolgáltatás még hiányzik a létesítményből, ilyen például a szauna, melynek elhelyezése megvizsgálandó, vagy a fitneszterem, amelynek már megvan a tervezett helye, de jelenleg félkészen és üresen áll. Az alagsor több száz négyzetméteres üres tere alkalmas a növekvő igények alapján a további csoportos öltözők, közösségi tér kialakítására, ugyanakkor ez a terület nemrég még komoly beázás vagy talajvíz-feltörés helyszíne volt. Problémát okoz az is, hogy az épületben nem létesült lift, így ezt a részleget nem lehet akadálymentesen megközelíteni.

Hogy a fentiek kivitelezési vagy tervezési hiányosságok-e, hogy a kivitelező által kért és még ki nem fizetett tételek mennyiben jogosak, és hogy a késések miatti kötbérigény érvényesíthető-e, a képviselő-testület által felállított vizsgálóbizottság feladata lesz kideríteni. A polgármester hangsúlyozta: az uszoda használatra alkalmas, teljesen biztonságos, és nagy öröm, hogy elkészült, de azt szeretnék elérni, hogy üzemeltetése – több szolgáltatás nyújtása mellett – hosszú távon gazdaságos és fenntartható legyen, valamint ne legyenek olyan körülmények, hiányosságok, amelyek a lakosokat vagy a sportolókat zavarják.

Címlap