Száz éve született Jancsó Miklós

Kulcsszavak Megosztás

A filmrendezőre egy héten át tartó programsorozattal emlékezik a Freeszfe Egyesület, a Marczibányi Téri Művelődési Központ, a Margit Negyed és a Budapesti Őszi Fesztivál.

Száz évvel ezelőtt, 1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész, aki egyéni látásmódjával nemcsak a magyar, de a nemzetközi filmművészet meghatározó és kiemelkedő alakja is volt.

Századik születésnapjára emlékezve a Freeszfe Egyesület szeptember 27-től október 1-ig a Budapesti Őszi Fesztivál keretében különleges programsorozattal ünnepli a rendező szellemi örökségét, amelynek a Marczibányi Téri Művelődési Központ ad otthont.

A Freeszemlét Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere és Tarr Béla filmrendező nyitotta meg szeptember 27-én.

- Az eseménysorozattal nemcsak úgy emlékezünk Jancsó Miklósra, mint az egyetemes kultúra alakítójára, hanem úgy is, mint szomszédunkra, hiszen városrészünk lakója volt, ide járt haza megpihenni, és talán itt merített ihletet alkotásaihoz – hangsúlyozta a polgármester, majd arról beszélt, hogy kétféle kultúra létezik: a kérdéseket feltevő és az alátámasztó. – Amikor a világban számos hatalom törekszik arra, hogy irányítsa és befolyása alá helyezze a kultúrát, fontos megemlékeznünk arról a szabad és kritikus művészetről, aminek Jancsó Miklós kiemelkedő képviselője volt, és aminek támogatása közös feladatunk.

Tarr Béla Jancsó Miklós temetésére írt beszédét olvasta fel, amiben arról vall egykori pályatársának és barátjának, hogy nélküle másként viszonyulnánk a filmhez és a körülöttünk lévő világhoz. Életművét kivételes értékűnek, nagyszabásúnak és univerzális hatásúnak nevezte.

- Filmjeidből megtanulhattuk, hogy a film nem a show-biznisz része, hanem a hetedik művészet… …A valódi próbája a filmnek, hogy levetíthető-e néhány évtized múlva – a te életműved ezt a próbát könnyedén kiállja… …Megtanulhattuk tőled, hogy nincs okunk félelemre, hogy erősek és szabadok vagyunk. Minden beállításod, kamerád szárnyalása a szabadság igenléséről szól. Elérted azt, hogy másként jöjjünk ki a moziból, mint ahogy oda bementünk, autonómmá váltunk magunk is, többek lettünk – ha mással nem, de azzal az illúzióval, hogy szabaddá váltunk. Ez talán a legfontosabb.

A Freeszfe Egyesület, a Marczibányi Téri Művelődési Központ, a Margit Negyed és a Budapesti Őszi Fesztivál közös október elsejéig tartó fesztiváljának részletes programja itt olvasható: https://marczi.hu/Content/viewEvents/95/50434

Címlap