2020. január 29.

Száz éve született Járdányi Pál

Kulcsszavak Megosztás

Megemlékezések posztumusz díszpolgárunk születésének századik évfordulója alkalmából.

1920. január 30-án látta meg a napvilágot az Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató, kerületünk zeneiskolájának névadója, Járdányi Pál, akinek a II. Kerületi Önkormányzat 2010-ben posztumusz díszpolgári címet adományozott.

Kodály Zoltán írta róla halála után: „Járdányiban a különböző tehetségek egymást támogatták. A zeneszerzőnek a tudományos képzettség, a kutatónak a művész fantáziája vált javára, a tanítónak mind a kettő. Az egységes, harmonikus egységet csodálhattuk benne. Működésének minden ágából ugyanaz a legemberibb ember néz ránk, akinek nincs hőbb vágya, mint másokon segíteni, mások életét könnyebbé és szebbé tenni, még a saját élete árán is.” (Kecskeméti István: Járdányi Pál. Zeneműkiadó 1967.)


A zeneszerző századik születésnapján, január 30-án a Járdányi Pál Alapítvány és a család hívja a tisztelőket a Farkasréti temetőbe, a sírnál tartandó megemlékezésre, ahol Tallián Tibor zenetörténész mond beszédet.


Február 3-án 16 órai kezdettel Járdányi Pál egykori, Hűvösvölgyi úti lakhelyénél lévő emléktáblát fogják megkoszorúzni, ahol Richter Pál, a Zenetudományi Intézet igazgatója és Karácsony Gergely főpolgármester emlékezik a magyar zeneirodalom kiemelkedő alakjára.

Címlap