2019. november 18.

Szenes Hanna kaphat szobrot a Széna téren

Kulcsszavak Megosztás

Különleges kezdeményezéssel ünnepelte fővárosunk születésnapját a városi sétákat szervező Hosszúlépés. Járunk? csapata.

 A Wonder Woman Budapest kampány olyan köztéri szobrok felállítását szorgalmazza, amely arra érdemes nőknek állítana méltó emléket. Az ötletet a Főpolgármesteri Hivatal és a II. Kerület Önkormányzata is támogatja.

Budapest 146. születésnapján közös sajtótájékoztatót tartottak e témában, amelyen Koniorczyk Bori, a Hosszúlépés. Járunk? társalapítója, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere szólalt fel.


Koniorczyk Bori elmondta, hogy évek óta megünneplik a főváros születésnapját, ám ezúttal maradandó ajándékot szánnak a budapestieknek. A város hiányosságának nevezte, hogy csak nagyon kevés olyan női szobor található, amelynek neve és ruhája is van – erre szeretné felhívni a kampány a figyelmet. A szobrok megmutatják, hogy az adott közösség kire néz fel, kit tekint példaképnek, kire akar emlékezni. A Facebook-on zajlott online szavazáson a következő öt hősnőt tartották a legtöbben érdemesnek arra, hogy a főváros közterein szobor őrizze emléküket: Polcz Alaine pszichológus, írónő, a tanatológia egyik első hazai kutatója, Goldberger Friderika üzletasszony, Bédy-Schwimmer Róza politikus, a magyar feminista mozgalom úttörője, Telkes Mária feltaláló, a napenergia kutatásának egyik úttörője, valamint Amrita Sher-Gil magyar származású indiai festőművész.
Kerpel-Fronius Gábor kiemelte, hogy miközben kiemelkedő teljesítményt nyújtó nőknek nincsen köztéri szobra vagy emlékműve, átlagos teljesítményű férfiak tucatjainak van. Mint fogalmazott, a főváros örömmel nyújt támogatást abban, hogy ez az arány megváltozzon, ugyanakkor nem szeretné folytatni azt a vizuális környezetszennyezést, ami az elmúlt évtizedben jellemezte Budapest köztereit. Az is fontos az új városvezetés számára, hogy ne erőltesse rá saját ideológiai preferenciáit a fővárosiakra, ezért párbeszédet szeretne folytatni Budapest lakóival, hogy kinek, miért és milyen emlékművet állítatnának szívesen lakókörnyezetükben.
Őrsi Gergely szerint ez a gyönyörű metropolisz mintha megfeledkezett volna a nőkről, és éppen itt az ideje, hogy pótoljuk ezt az elmaradást.
- Egy város fejlesztésének és fejlődésének a közösségekre kell támaszkodni – hangsúlyozta a polgármester. – Olyan közösségi tereket kell létrehozni és olyan közösségi rendezvényeket kell tartani, amelyek egyszerre emlékeznek meg a múltunkról és biztosítják azt, hogy a jelenben jól érezhessük magunkat.

A II. kerület polgármestereként ígéretet tett arra, hogy a kezdeményezni fogja a Széna téren egy igazi hősnő, Szenes Hanna szobrának mihamarabbi felállítását, akiről nemzetközi szinten számtalanszor, itthon szinte alig emlékeztek meg méltóképpen. Szenes Hannát a hírhedt Margit körúti fogházban végezték ki 1944-ben, 23 éves korában.

Címlap