2022. július 16.

Szeptemberben nyit a Közösségi Liget

Kulcsszavak Megosztás

Július 14-én nyílt először lehetőség, hogy a környéken élők rövid sétát tegyenek a Máriaremetei útnál az új közösségi ligetben.

A II. Kerületi Önkormányzat a „Közösségi Liget megvalósítása” című projektjével sikeresen pályázott a főváros önkormányzat „TÉR_KÖZ” elnevezésű város-rehabilitációs pályázatán közterület komplex megújítása témában. A beruházás a Máriaremetei út–Szabadság utca–Kadarka utca–Áchim András utca által határolt tömbön belül valósul meg, aminek eredményeképpen az eddig kihasználatlan terület megújul; környezetrendezéssel, tájépítészeti eszközökkel, egy olyan sport-, közösségi és rekreációs funkciókat ellátó 22 ezer négyzetméteres park jön létre, ahol minden generáció talál a maga számára kellemes időtöltést.

Szeptemberben nyit a Közösségi Liget

Július 14-én Őrsi Gergely polgármester vezetésével a környéken élő érdeklődők körbesétálhattak a parkban, és megtekinthették a már a befejezéshez közeledő, igen látványosan megújult közösségi területet. A játszóteret műfű borítja, a játszóeszközök alá ütéscsillapító burkolatot helyeztek ki. A kültéri csocsóasztal és a szintén kültéri tanterem mellett elkészült a homokozó, és zajlik a további parkberendezések telepítése. A parkban beton „tipegőket” építettek ki és a tűzrakó hely gerendabútorzata is a helyére került.

Szeptemberben nyit a Közösségi Liget

Az ütéscsillapító műfűvel borított játszótéren a hinták, mászókák és árnyékos csúszdák mellett süllyesztett trambulin, különleges hangzó játékok, a hatalmas homokozóban pedig markoló és vizes játék is várja a gyerekeket. A liget egyetlen aszfaltozott része a KRESZ-park, ahol a kicsik a legnagyobb biztonságban ismerkedhetnek a közlekedés szabályaival.
Egyetlen – egyelőre szerkezetkész – épület áll a parkban, amelyben a terület őrzését végző szolgálat, közösségi klubhelyiség, büfé és kávézó kap helyet, illetve itt lesznek majd a mosdók és a pelenkázó is. A Pokorny sportközponthoz közel eső részen alakítottak ki a felnőttek számára egy fitneszparkot, pètanque- és kosárlabdapályát, valamint egy strandröplabda-pályát, amit strandfocipályaként is lehet majd használni, illetve itt állnak a kültéri pingpongasztalok és a gyerekekre méretezett mászófal is.

Szeptemberben nyit a Közösségi Liget

A területen lévő, nem megfelelő minőségű földet elszállították, helyette új termőföld érkezett, melynek terítését követően a ligetben 200 fát és több ezer cserjét ültettek el. Az előkészítő munkák után kiépült az öntözőrendszer, a parkba látogatókat több ivókút is várja majd.

A közvilágításhoz szükséges kábelárkokat kiásták, az elektromos hálózat kiépítéséhez szükséges Geyer elosztószekrényeket bekötötték, a lámpatesteket felhelyezték az oszlopokra. A KRESZ-pályánál a forgalomirányító lámpákat már szintén bekötötték, és a közterület védelmét biztosító térfigyelő rendszert is kiépítették. A sportpályán és a futókör nyomvonalán az öntöttgumi burkolatra EPDM-réteget terítettek.
A Közösségi Liget középpontjában elhelyezkedő pavilon építési munkái a tetőszerkezet építésével, a betonalap és az alaplemez szigetelésével, ereszcsatorna kiépítésével folytatódtak, de dolgoznak már az aljzatbeton vízszigetelésén és a függönyfal szerelésén is. Megkezdődött az álmennyezet és a gipszkarton válaszfal szerkezetének építése, hamarosan sor kerül a nyílászáró profilok beépítésére és a lakatosmunkákra.

Szeptemberben nyit a Közösségi Liget

A park megújulásával a közeljövőben olyan igényes környezet jön létre, amely remek lehetőséget teremt a környéken élők számára a kikapcsolódásra, a sportolásra, valamint közösségi alkalmak rendezésére.
A ligetet várhatóan szeptemberben adják át. Ennek feltétele, hogy a hidrovetéssel elvetett fű addigra már kétszer átessen a nyíráson, hogy kellőképpen megerősödjön, hiszen itt is szabad lesz a fűre lépni.
A bejáráson a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat képviselői – Csabai Péter elöljáró, Makra Krisztina és Csere István – is részt vettek.

Szeptemberben nyit a Közösségi Liget

A Pesthidegkúti Gyarmati Dezső Uszoda kivitelezése és környezetének megújítása és megvalósítása címen a Belügyminisztérium 1 milliárd forinttal segítette a munkát, Budapest Főváros Önkormányzata a Tér_Köz nevű pályázat keretében a Közösségi Liget megvalósítása címen 300 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez.

Címlap