2020. március 13.

Tájékoztató az önkormányzat koronavírussal kapcsolatos intézkedéseiről

Kulcsszavak Megosztás

A II. kerület önkormányzata folyamatosan kapcsolatban áll a hatóságokkal és állami szervekkel, és ennek megfelelően reagál a járványügyi helyzet változásaira. Ennek fényében tájékoztatjuk a kerület lakóit az alábbiakról.

Elmaradó rendezvények

Elmaradnak a kerület március 15-ére meghirdetett rendezvényei. Az eredetileg meghirdetett időpontokban és helyszíneken szűk körben, rövid koszorúzással egybekötött megemlékezés lesz.

Március 12-től a Klebelsberg Kultúrkúria, a Marczibányi Téri Művelődési Központ, a Berczik Sára Budai Táncklub és a Vízivárosi Galéria határozatlan időre felfüggesztik a rendezvényeik megtartását

A Gyarmati Dezső Uszoda szintén elhalasztja a sportrendezvényeit, de a Népegészségügyi osztály közfürdőkre vonatkozó előírásait betartva az uszoda továbbra is látogatható. Az uszoda a takarítás és fertőtlenítés tekintetében különös gonddal fog eljárni.

Időlegesen a lakossági fórumokat is elhalasztjuk.

Óvodákat, bölcsődéket érintő intézkedések

Az összehangolt védekezést célzó legfrissebb kormányrendelet alapján az intézményvezető, a jegyző és az Oktatási Hivatal saját hatáskörben nem rendelhetnek el rendkívüli szünetet a köznevelési intézményekben. Azonban, a polgármester kérésére az önkormányzat fenntartásában lévő bölcsődék és óvodák a továbbiakban elfogadják a szülő által akár 14 napra kiállított otthonmaradási igazolást, vagyis nincs szükség külön orvosi igazolásra betegség esetén.

Az Önkormányzat minden segítséget megad a kerület köznevelési intézményei számára a takarításhoz és fertőtlenítéshez. A korlátozott hozzáférhetőség ellenére az önkormányzat be tudja szerezni az ehhez szükséges termékeket. Őrsi Gergely polgármester az intézményekben a továbbiakban átfogóbb és gyakoribb fertőtlenítést és takarítást rendelt el.

Idősek védelme

Tekintettel arra, hogy koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, a II. kerületi önkormányzat a járvány idején nem tart olyan rendezvényt, amely kiemelten az időseknek szól. Egyben arra kérjük a 60 év felettieket, hogy kerüljék a közösségi rendezvényeket, ne menjenek nagy tömeget vonzó eseményre!

Az országos tiszti főorvos által elrendelt látogatási tilalom a Bem József téri I. sz. Gondozási Központra is vonatkozik.

Felkészülés a jövőbeni teendőkre

Az önkormányzatok feladata lesz a házi karanténban kerülők ellátása, ezzel kapcsolatban az önkormányzat megkezdi a felkészülést.

Az önkormányzat szintén megkezdte a felkészülést az ügyfélszolgálat esetleges bezárására. Amennyiben ez bekövetkezik, telefonon, illetve elektronikus úton továbbra is támogatni fogjuk a lakossági ügyintézést. Ezzel egyidejűleg kérjük a lakosságot, hogy amit csak lehet már most elektronikusan vagy telefonon intézzenek, hogy segítsék a kontaktusok alacsonyan tartását.

Az intézményekre és a kerületre vonatkozó információk megtalálhatók a https://masodikkerulet.hu/tags/koronavirus weboldalon, a központi ügyfélszolgálat pedig továbbra is rendelkezésre áll a + 36 1 346-5636-os telefonszámon.

Címlap