Tájékoztató NTAK regisztrációról vendéglátó üzletek részére

Címlap   |   2021, november 22 - 18:39Send by email

A Budapest II. Kerületi Polgármesteri Hivatal Jegyzője nevében eljáró Hatósági Igazgatóság Igazgatási Osztálya

(a továbbiakban: kereskedelmi hatóság) tájékoztatja a vendéglátó üzletek üzemeltetőit, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok alapján minden adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet üzemeltetőjének regisztrálnia kell vendéglátó üzletét a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (továbbiakban: NTAK). Az NTAK üzemeltetője a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (a továbbiakban: MTÜ).

A regisztrációra kötelezett vendéglátó üzletek tekintetében a jogszabály a regisztrációt 2021. november 1-től, az adatszolgáltatást pedig 2022. július 1-től írja elő. Ennek megfelelően az üzemeltetőnek legkésőbb az adatszolgáltatás megkezdéséig (2022. július 1.) el kell végeznie a regisztrációt és gondoskodnia kell arról, hogy rendelkezzen az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas vendéglátó szoftverrel is.

Az NTAK adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet az a vendéglátó üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének pénztárgéppel köteles eleget tenni a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló rendelet alapján. A fentiek alapján az NTAK - adatszolgáltatásra köteles vendéglátó üzletek típusai:

 • étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;

 • büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;

 • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;

 • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;

 • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;

 • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;

 • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;

 • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

NTAK - adatszolgáltatást nem kell teljesítenie a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyeknek, a rendezvényi étkeztetés, valamint a mozgó vendéglátóhely besorolással rendelkező üzleteknek.

Az NTAK-ba érkező, deperszonalizált statisztikai adatok alapján pontosan láthatóvá és mérhetővé válik egy-egy adott település, turisztikai térség vagy éppen az egész turisztikai szektor teljesítménye, ágazati megosztásban is. Az NTAK-ban kizárólag turisztikai célú, statisztikai adatgyűjtésről van szó, személyes adatok befogadására a rendszer nem képes. Az NTAK számára a szolgáltató a statisztikai adatokat minden esetben térítésmentesen biztosítja.

A regisztrációt követően a vendéglátó üzlet üzemeltetője a regisztrált vendéglátó üzlet nyilvántartása érdekében létrehozott egyedi nyilvántartási számot kap. Ez az NTAK regisztrációs szám.

A vendéglátó üzletek az NTAK-ba történő adatszolgáltatást egy ún. vendéglátó szoftveren keresztül kötelesek teljesíteni. A vendéglátó szoftver olyan informatikai program, amely az NTAK számára adatok továbbítására alkalmas. Az MTÜ a fenti szoftvert térítésmentesen biztosítja a kereskedők részére.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az NTAK-ba történő regisztrációval, az adatszolgáltatással és az alkalmazandó szoftverrel kapcsolatosan felmerülő kérdések esetén közvetlenül az MTÜ-höz tudnak fordulni alábbi elérhetőségek szerint:

NTAK ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: telefon: 06 1 550 1855 (a hét bármely napján 0-24 órában hívható); e-mail: [email protected]

NTAK honlapja: https://info.ntak.hu/vendeglatas

Forrás:

 • a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet

 • a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet

 • NTAK honlapja: https://info.ntak.hu/vendeglatas