2022. május 19.

Takarítással folytatódott a községháza megmentése

Kulcsszavak Megosztás

Több teherautónyi szeméttől szabadult meg az épület és az udvar.

A házat közösségi összefogással mentik meg és adnak számára új szerepet. A felújítás első, kézzelfogható lépéseként a II. Kerületi Önkormányzat és a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében takarítást tartottak a területen május 14-én. Az eseményre sok magánszemély érkezett ugyanúgy, mint a rózsadombi és pesthidegkúti önkéntes tűzoltók és polgárőrök, építészek, önkormányzati képviselők, a Kultúrkúria munkatársai és Német Önkormányzat képviselői.

A reggeltől délutánig látványos változást sikerült elérni, nemcsak több kisteherautónyi lomot és hulladékot szedtek össze az önkéntesek, hanem a kertet és az épületet is megszabadították a mindent körbefonó gaztól, indától, így már az épület körvonalai is megmutatkozhattak. A látványos eredményhez szükség is volt minden segítő kézre, a tűzoltók felszerelésére és a kis munkagépre. A munka végére elkészült a rózsadombi tűzoltók bográcsos pörköltje, ahol a nap eseményeiről és a reményteli, következő lépésekről is beszélgettek a résztvevők.

A régi épület megmentése és felújítása érekében Őrsi Gergely polgármester hirdetett társadalmi összefogást, amire sok magánszemély, civil közösség és cég jelentkezett, hogy ki-ki a saját tudásával, forrásaival és erejével járuljon hozzá a ház újjászületéséhez. Volt, aki önkéntes munkát, mások szolgáltatást és építőanyagot vagy tervezői munkát ajánlottak fel.

A területen április 8-án tartottak bejárást, ahol az addig segítséget kínálók jobban szemügyre vehették az évtizedek óta magára hagyott épületet. A fórumon arról is szó esett, hogy a háznak szintén a helyi közösség ad majd új funkciót, a felújítást pedig már ennek figyelembevételével végzik el. A telken álló másik épületben szolgálati lakásokat alakítanának ki, például állandó gondnok számára, ami az állagmegóvást biztosítaná.


Ha szeretne felajánlást tenni, vagy tud bármilyen módon segíteni, kérjük jelezze felénk a kerület weboldalán: https://masodikkerulet.hu/.../kozseghaza-kalaka...

Címlap