2024. február 14.

Tényleg a bankja hívja?

Kulcsszavak Megosztás

A rendőrség tanácsai a csalások megelőzésére.

Tényleg a bankja hívja? Lehet, hogyéppen bűnözők ürítik le bankszámláját?

Az online csalók gyakran telefonon hívják fel kiszemelt áldozatukat, magukat a pénzintézet ügyintézőjének kiadva. Azt állítják, hogy az ügyfél bankszámlája veszélybe került, és pénzét biztonsága érdekében egy másik számlára kell ideiglenesen átutalni. Ez már önmagában is elég stresszt okoz. Ráadásul a bűnözők sokszor alaposan utánanéznek a célszemélynek a közösségi oldalakon, és minden elérhető információt saját hasznukra fordítanak. Ha tehetik, olyan időpontban telefonálnak, amikor tudják, hogy a sértett amúgy is siet valahova. Ha például az áldozat előre kiposztolta, hogy külföldre indul nyaralni, megpróbálják akkor felhívni, amikor várhatóan már a repülőtérre tart. A stresszes helyzet kapkodáshoz, az pedig meggondolatlan cselekvéshez vezethet. Így fordulhat elő, hogy valaki az összes pénzét csalók számlájára utalja, ahonnan ők azonnal továbbítják – hívja fel a figyelmet rendőrség.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében, hogy a megtakarított pénz ne kerüljön a csalók kezébe, arra figyelmeztetnek, hogy a bank sohasem fogja azt kérni, hogy pénzét egy másik számlára utalja át. Ha azzal hívják fel, hogy bankszámlája veszélybe került, tegye le a telefont, és a pénzintézet központi számán hívja vissza őket!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordítanak az online térben elkövetett bűncselekmények elleni küzdelemre. Az ilyen csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információk, aktualitások, tanácsok találhatóak a KiberPajzs oldalán: www.kiberpajzs.hu.

Címlap