Tervpályázattal rendeznék az Akadémia Park jövőjét

Címlap   |   2022, július 6 - 15:52Send by email

Az építész kamara bonyolítja le azt a terv- és ötletpályázatot, amelynek segítségével rendeződne az Akadémia Park jövője.

A Magyar Építész Kamara bonyolítja le azt a terv- és ötletpályázatot, amelynek segítségével az Akadémia Park tulajdonosa újra élettel töltené meg a területet.

Sok évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy a volt Akadémia jobb sorsot érdemlő, ligetes, fás területe rendeződik, de a Riadó utca felől megépült irodaházon túl más fejlesztés nem nagyon történt a területen, a régi honvédségi épületeket pedig rég benőtte a gaz. Ezen az állapoton változtatna a terület tulajdonosa, a Bonitas Első Ingatlanalap. A cég felkérte az építészkamarát (MÉK Koordinációs és Logisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.), hogy írjon ki nyílt, egyfordulós ötletpályázatot tervezők számára annak érdekében, hogy a park a lehető legjobb tervek alapján újulhasson meg.

A tervezőknek a Pasaréti út–Hidász utca–Hűvösvölgyi út–Riadó utca által határolt terület újragondolásakor figyelemmel kell lenni a környék forgalmára, a gyalogos és kerékpáros kapcsolatokra, valamint a faállományra. A kiíró célja – amellett, hogy befektetési fejlesztésre szánja a területet –, hogy a fejlesztés után a terület a városrész korszerű központja legyen, ami egyszerre szolgálja a környéken lakókat, az itt dolgozókat, bevásárlókat, sétálni és pihenni vágyókat. A pályázati kiírás irodai, kereskedelmi, szolgáltatás, lakás-, oktatási és egészségügyi funkciót ugyanúgy javasol, mint kulturális és sportlétesítményeket, pihenőterületeket, sétányokat, játszótereket úgy, hogy gondoskodni kell az egészséges és botanikai szempontból változatos zöldfelületek létesítéséről. Ugyanakkor nem javasolható csak lakásokat tartalmazó lakópark, sem pedig nagy bevásárlóközpont, vagy a környezetét zavaró egyéb funkció sem.

A pályázat bírálóbizottságában a II. Kerületi Önkormányzat a lakóközösséget képviseli: Őrsi Gergely polgármester társelnökként, dr. Szalai Tibor, a II. kerület jegyzője és Trummer Tamás, kerületünk főépítésze pedig szakértőként.

Az Akadémia Parkban június 13-án tartott sajtóbejárást Őrsi Gergely polgármester, Perjés Gábor önkormányzati képviselő, valamint az építészkamarától Eltér István, a bírálóbizottság tagja. Az építész elmondta, hogy a pályázat iránt nagy az érdeklődés szakmai körökben.