2020. január 15.

Túlfűtött szenvedély Dániából

Kulcsszavak Megosztás

Álmok az emberről címmel nyílt kiállítása a négy évtized után Dániából 2015-ben hazatérő Ősz Ilona festőművésznek a Klebelsberg Kultúrkúriában.


Ősz Ilona, aki gyermekkorát a II. kerületben töltötte, választott hazájában ismert képzőművész lett, a festészet és a grafika mellett díszlet- és jelmeztervezéssel, könyvillusztrációk készítésével foglalkozott.

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott a Dán Királyság magyarországi nagykövete, Kirsten Geelan, aki hangsúlyozta, hogy a 21. században már nem kell választani, hogy nemzetünkhöz vagy Európához kötődjünk, hiszen dánok és magyarok egyaránt európaiak vagyunk, európai értékeink közösek, és ez alkalommal is egy „közös” művészt ünneplünk.

A dán nagykövet, Kirsten Geelan, Berg Dániel, Őrsi Gergely és Szabó Gyula társaságában

A tárlatot Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg, aki röviden felidézte a művészcsaládból származó festőnő eddigi pályáját és megemlékezett arról is, hogy százhúsz évvel ezelőtt, éppen ezen a napon, január 14-én született Barcsay Jenő festő, grafikus, akinek szellemisége és a híres Művészeti anatómiájában ábrázolt figurális vonulata Ősz Ilona munkáiban is jelen van. Feledy Balázs egy dán kollégájának szavaival jellemezte a művész munkáit: „Hogy érvényesülhet ennyi túlfűtött szenvedély Dániában?”

Ősz Ilona és Feledy Balázs

A tárlaton a festőnő szentekről készített portréi, a Jelenések könyve ihlette rajzai, valamint a férfi-nő kapcsolatot ábrázoló festményei láthatók. Feledy Balázs külön kiemelte azokat a képeket – a Tűzmadár, az Őszi szonáta, a Hajnali részegség című munkákat –, amelyek más művészeti ágak halhatatlan alkotásaira reagálva készültek.

Vázsonyi János szaxofonművész

A megnyitón, amelyen Vázsonyi János szaxofonművész adott zenei aláfestést a vizuális élményhez, részt vett Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, valamint Berg Dániel és Szabó Gyula alpolgármesterek.

Az Álmok az emberről című kiállítás február 9-ig látogatható a Klebelsberg Kultúrkúriában (1028 Templom utca 2-10.).

Címlap