2024. április 23.

Újabb elismerés a II. kerületnek

Kulcsszavak Megosztás

Településfejlesztési díj a mentálhigiénés programért.

Öngyilkosság-megelőzési és mentálhigiénés programjáért kapott idén elismerést a II. kerület, tavaly pedig a Széna tér és a Máriaremetei Közösségi Liget fejlesztésével a Településfejlesztési Szövetség különdíját nyerte el.

Impozáns helyszínen, a Gödöllői Királyi Kastélyban rendezte meg a Településfejlesztési Szövetség, az Egyensúly Intézet és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége A jövő települései Magyarországon nevű konferenciát és a Településfejlesztési díj átadását. Az április 17-én megrendezett egész napos program keretében immár negyedik alkalommal vehették át ünnepélyes keretek között a Településfejlesztési Szövetség Településfejlesztési díját és különdíjait. A települések az előző évben megvalósult projektjeikkel pályázhattak az elismerésre.

A főváros, fővárosi kerület, megyei jogú város – szolgáltatásfejlesztés kategóriában a II. Kerületi Önkormányzat is Településfejlesztési díjat kapott a Mammut Bevásárlóközpontban kialakított mentálhigiénés segítőpont megalapításáért. Mint azt az átadáskor elhangzott méltatásban hangsúlyozták, az elmúlt időszakban 25 százalékkal csökkent ugyan az öngyilkosságok száma hazánkban, de így is évente mintegy 1800 ember vet véget az életének önkezűleg. A díjnyertes projekt ismertetésekor felhívták a figyelmet arra, hogy a II. kerületben felismerték, hogy az öngyilkosságok megelőzése nemcsak orvosi-pszichiátriai, hanem össztársadalmi feladat is. A Mammut Bevásárlóközpontban kialakított krízisközpont kialakítása során példaértékű volt az együttműködés: a bevásárlóközpont mellett a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége, a Budapesti Szent Ferenc Kórház, valamint számos önkéntes is segített.

A program fő célja az öngyilkosság megelőzése, a krízis- és mentálhigiénés prevenció, illetve az áldozatsegítés. Az összefogás eredményeként olyan szolgáltatás született, amely gyors és könnyen hozzáférhető segítséget nyújthat a rászorulók számára az állami és magán intézményi rendszer sokszor körülményesen és későn hozzáférhető lehetőségeihez képest. Az elismerés a társadalmi probléma jelentősége és a példaértékű, egyedülálló együttműködésben megvalósított megoldás újszerűsége miatt jár a II. kerületnek.

A díjat Őrsi Gergely polgármester és Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke vette át Kiss Gábortól, az Enrawell vállalat ügyvezetőjétől, valamint gratulált a díjhoz Szebeni Dávid, a Településfejlesztési Szövetség elnöke.

 A Településfejlesztési díj idén Varga Zsolt festőművész alkotása volt.

Címlap