Újjáéledő Margit-negyed

Címlap   |   2022, április 11 - 21:10Send by email

Faültetések és zöldítés a körúton, megnyílt a Margit-negyed Nappali.

Hamarosan kezdődik a Margit körút zöldítése, melynek során 3248 évelő és 1970 hagymás növény ültetését tervezik a Margit körút páros oldalán, és legalább egy tucat fát ültetnek az érintett területen. A Margit körút zöldítését a Főváros Önkormányzattal együttműködve, a BKM Budapesti Közművek Nzrt. Főkert Kertészeti Divíziója által készített környezetrendezési tervek alapján a II. kerületi Önkormányzat valósítja meg.

Őrsi Gergely polgármester arról is tájékoztatott közösségi oldalán, hogy az elavult közműszabályok miatt rendkívül nehéz megfelelő helyet találni az ültetendő fáknak, viszont eljött az ideje, hogy szemléletváltozással, máshol már bevált módszerek alkalmazásával bizonyítsák: van lehetőség a közművek megóvására és a fák életterének biztosítására egyidejűleg. A zöldsáv rehabilitációja mellett egységes térkőburkolatra cserélik a területen az aszfaltot, így a későbbiekben könnyebben, valamint kisebb zaj- és porterhelés mellett válnak javíthatóvá a közművek.

- A Margit-negyed már bőségesen az újjáéledés útján halad, galériák, közösségi terek, kulturális vállalkozások érkeznek üzletekkel és éttermekkel együtt, egyre több eddig üres üzlethelyiség telik meg élettel. Továbbra is örömmel látunk minden érkező céget és közösséget, nagyon bízunk a sikerükben – említette meg a polgármester. - A Margit-negyed nemcsak arról szól, hogy megteljenek a kirakatok, kiadhassuk az üres üzlethelyiségeket így csökkentve az önkormányzatot terhelő költségeket. A környék revitalizációja ennél többet jelent, és már most többet nyújt, hiszen egyre vonzóbbak a nem önkormányzati helyiségek is, egyre izgalmasabb programoknak ad otthont a környék, így egyre nagyobb számban jelennek meg a szolgáltatók és vendégeik.

További terv, hogy célzottan a Margit körút kőburkolatú társasházai részére pályázatot hirdetnek az épületek homlokzatának tisztítására, hogy tetszetősebben mutassanak a körút építészeti értékei. Mindezek mellett pedig arculati iránymutatást fogalmaznak meg a körúti üzletportálok tulajdonosai felé annak érdekében, hogy az épületek építészeti stílusához illeszkedő, méltóbb megjelenés fogadja a körúton közlekedőket.

Újdonság lesz, hogy megnyílt a Margit-negyed Nappali, a környék társalgója is. A Nappali egy olyan klub vagy közösségi helyszín, ami társasházi programot fejleszt, gyerekfoglalkozásokat és filmklubot tart, workshopokat szervez permakultúrás gangokról, fermentálásról.
További programokról bővebb információ található a Margit-negyed Nappali: a környék társalgója Facebook-oldalon.

Májusban várhatóan két helyszín esetében is az itt élők közösségéhez fordul a II. Kerületi Önkormányzat – hívta fel a figyelmet Őrsi Gerely polgármester. Azt kérik, mondják el, milyen funkciót tartanak kívánatosnak a megürült vagy éppen kihasználatlanul álló helyiségekben. Így járnak el az úgynevezett „Dugattyús ház” esetében az egykori díjbeszedő helyiségével és a közel 300 négyzetméteres bunkerrel az önkormányzat alatt.

Indulnak a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai is, melyek közül több eseménynek a Margit-negyed ad otthont.