Újranyitott a Török utcai és a Kelemen László utcai posta

Címlap   |   2023, január 2 - 14:35Send by email

A II. Kerületi Önkormányzat és a Magyar Posta Zrt. együttműködésében újranyitottak két postát.

A tavaly év végén megszületett megállapodás értelmében január 2-án újranyitott két régi-új posta a II. kerületben: a Török utcai és a Kelemen László utcai postahivatal. Ősszel az energiaválság miatt a II. kerületben működő nyolc postából hatot bezárt a Magyar Posta, vagyis az addig működő posták negyede maradt csak nyitva, azaz a Mammut Bevásárlóközpontban és a HÜVI szolgáltatóházban. Az önkormányzatnak ezen az arányon sikerült javítana.

A II. Kerületi Önkormányzat a Magyar Postával együttműködve arra törekszik, hogy a Kelemen László utcai és a Török utcai posták újranyitását követően esetleg további postapontok üzembe helyezésével sikerülhet csökkenteni a terhelést a működő postákon, így kevesebbet kell várakozni, és összességében még könnyebben lehet hozzáférni a postai szolgáltatásokhoz.

Az önkormányzat első körös ajánlatában a Török utcai és a Kelemen László utcai posta rezsijének átvállalása és a bérleti díjak elengedése szerepelt. Mivel ez a két posta üzemelt önkormányzati ingatlanban, így ezen helyiségek esetében volt lehetősége az önkormányzatnak nagyobb szerepet vállalni. Több körös tárgyalás után Őrsi Gergely polgármesternek végül sikerült megállapodnia a Török utcai és a Kelemen László utcai posta újranyitásáról. Az erről szóló előterjesztést képviselő-testület december 20-án rendkívüli testületi ülés keretében tárgyalta.

Őrsi Gergely polgármester és Varga Előd Bendegúz alpolgármester január 2-án mindkét II. kerületi újranyitott postába ellátogatott új évi sorsjegyért.

A nyitásához több feltételben állapodott meg a II. kerület és a Magyar Posta:

- A Török utcai postánál az eddig bérelt ingatlant ingyen a Posta tulajdonába adja a II. kerület, feltéve, ha az 1959 óta postahivatalként működő ingatlan továbbra is postaként üzemel, így történelmi funkciót is védenek.

- a Kelemen László utcai postánál a szolgáltatás igénybevételéért 28 900 000 Ft + áfa összegű díjat fizet 18 hónapra a II. kerület.

- Magyar Posta Zrt. vállalja, hogy mindaddig, amíg a jogszabályban kizárólagos egyetemes postai szolgáltatás alanyaként köteles ellátni feladatát, addig a postai szolgáltató tevékenységet a két helyen biztosítja.


Az energiaárak elszabadulása rendkívül nehéz helyzetbe hozott mindenkit, számos önkormányzat zárta be kulturális és sport intézményeit. A II. kerületben egy részben előrelátó és részben szerencsés energiabeszerzésnek köszönhetően az intézményei zöme márciusig védett az elszabaduló energiaárakkal szemben, így addig az önkormányzat energiabeszerzése által biztosított alacsonyabb áron kapják például az orvosi rendelők is az áramot és a gázt, és de a II. kerület azon dolgozik, hogy tavasztól további segítséget nyújtson a háziorvosi és gyermekorvosi rendelőknek. Októbertől közel 6-szorosára nőtt a távhő ára a Marczibány Téri Művelődési Központban, de a II. Kerületi Önkormányzat úgy döntöttünk, hogy a II. kerületben nem zárják be a kulturális és sportlétesítményeket. Cél volt, hogy inkább a máshol bezáró uszodák és művelődési házak vendégei a II. kerületbe jöjjenek sportolni vagy kikapcsolódni.