Védekezzünk a parlagfű és más allergén gyomnövények ellen

Kulcsszavak Megosztás

Az allergén gyomnövények elleni védekezés közös érdek és felelősség.

Az önkormányzat a közterületeken végezteti el a kaszálást, a magántulajdonú ingatlanok gyommentesítéséről a tulajdonosnak vagy a földhasználónak kell gondoskodnia.
A II. kerületi Polgármesteri Hivatal Hatósági Igazgatóság Környezetvédelmi Osztálya ismét felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét, hogy ingatlanjukon időben gondoskodjanak a növényvédelmi munkálatok elvégzéséről. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ingatlan és az úttest közötti szakasz rendben tartása szintén a tulajdonosok, vagy a lakók kötelezettsége. Erről a Fővárosi Közgyűlésnek a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII.1.) rendelete szól.
2019-től változott a parlagfű elleni védekezés szabályozása. A parlagfűvirág-bimbó kialakulásának megakadályozására vonatkozó határidőt a törvény nem jelöl meg, a védekezés a teljes szezonban kötelező. Amennyiben a parlagfű irtása elmarad, és az ingatlanon virágbimbós állapotú parlagfű található, a hatóság azonnali kényszerkaszálást rendelhet el, amiről az ingatlantulajdonost vagy földhasználót előzetesen nem kell értesíteni. A kaszálás költsége teljes egészében a tulajdonost/tulajdonosokat terheli.
– Az emberi egészséget veszélyeztető más allergén gyomnövények esetében hatóságunk első lépésben határidő megadásával kötelezi az ingatlan tulajdonosát vagy a föld használóját, hogy gyommentesítési kötelezettségének tegyen eleget – mondta el lapunknak Pogány Norbert osztályvezető. – Amennyiben a megadott idő eredménytelenül telik el, akkor a hatóság ebben az esetben is kényszerkaszálást rendel el. A törvény rendelkezése alapján növényvédelmi bírság kiszabását kell kezdeményezni az arra jogosult hatóságnál az ingatlantulajdonos ellen, ha elmulasztja az ingatlanán a parlagfű vagy egyéb allergén gyomnövény elleni védekezési kötelezettségét.
A Környezetvédelmi Osztály munkatársai továbbra is fokozottan ellenőrzik a belterületi földeket, telkeket, és megteszik a szükséges, jogszabályban előírt intézkedéseket.

Parlagfű


Ismerjük fel a parlagfüvet!

A parlagfű Észak-Amerikából származik, hazánk egész területén fellelhető, allergiás reakció kiváltásával nehezíti meg sokak életét. Az ellene való védekezés során a növény virágzását, ezáltal a magok beérését kell megakadályozni, mert a magok képesek évekig a talajban pihenni. A március-áprilisi csírázás után májusban indul meg a növekedési szakasz. Nagyon jól tűri a szárazságot, igénytelen talajon is jól megél. Gyakran találkozni vele építkezések mellett, vagy a művelés alól kivont termőföldeken.

Gyakran összetévesztik a fekete ürömmel, aminek oka, hogy a két növény felső levelei nagyon hasonlók. A növény szárát és az alsó leveleket vizsgáljuk meg: a fekete üröm szára hengeres, vörösesbarnás, függőleges bordázattal, virágzata fürtös.

Fekete üröm

Hogyan védekezhetünk?
A parlagfű ellen a vegyszeres gyomirtás és a kézi gyomlálás, kapálás, kaszálás a leghatékonyabb. A talajfelszín felett kaszálva azonban a növény újra kihajthat, ezért évente két-három alkalommal meg kell ismételni a vágást. Vegyszeres gyomirtást nagyobb területeken végeznek. Aki a kertjében vegyszerrel védekezne, előtte tájékozódjon a gazdaboltokban a szerekről és felhasználási módjukról.

Kaszálással a gyomtenger ellen

Az Ördög-árok mentén lakóknak évek óta kellemetlenséget okoz a patak mellett növő gazerdő. Idén a koronavírus-járvány miatt még fontosabb volt a terület időben történő kaszálása, ugyanis a kezeletlen allergiások könnyebben kaphatják el és terjeszthetik a koronavírust, mert többször nyúlnak az arcukhoz, szemükhöz.
Őrsi Gergely polgármester felkérte a terület karbantartásáért felelős Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-t, hogy az allergiaszezon és a járvány miatt kiemelt figyelemmel járjanak el az Ördög-árok környékén.
A csatornázási művek két ütemben, az érettségi időpontját is figyelembevéve lekaszálta a partot és medret.
Míg az önkormányzat a tulajdonában lévő közterületeken folyamatosan intézkedik a gyommentesítésről, addig magánterületen a lakóknak, illetve a földhasználóknak kell gondoskodniuk a gondozásról, kaszálásról. Ezzel azokon a szomszédainkon is segítünk, akiknek kellemetlen tüneteket okoznak a pollenek.

A [email protected] e-mail-címen bejelentés tehető parlagfűvel, vagy más, allergén gyommal fertőzött telek esetén.

Címlap