Védekezzünk a parlagfű és más allergén gyomnövények ellen!

Kulcsszavak Megosztás

Az ingatlanok parlagfűmentes állapotát a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani.

A II. kerületi Polgármesteri Hivatal Hatósági Igazgatóság Környezetvédelmi Osztálya újból felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét, hogy ingatlanjaikon időben gondoskodjanak a növényvédelmi munkálatok elvégzéséről. A védekezési munkálatok nemcsak a földekre, mezőgazdasági területekre vonatkoznak, hanem a tulajdonosok vagy a lakók kötelezettsége az ingatlanok, valamint az ingatlan és az úttest közötti szakasz rendben tartása is.

A parlagfű virágbimbó kialakulásának megakadályozására vonatkozó határidőt a törvény ugyan nem jelöli meg, azonban amennyiben az ingatlanon a parlagfű irtása elmarad, és az ingatlanon virágbimbós állapotú parlagfű található, akkor a hatóság azonnali kényszerkaszálást rendelhet el. A kaszálásról az ingatlantulajdonost értesíteni sem kell, a kaszálás költsége viszont teljes egészében őt terheli. Az emberi egészséget veszélyeztető, más allergén gyomnövények esetében a hatóság elsőként határidőt szab a gyommentesítési kötelezettség elvégzésére, amennyiben a megadott határidő eredménytelenül telik el, a hatóság szintén kényszerkaszálást rendel el. Egyúttal növényvédelmi bírság kiszabását kell kezdeményezni az arra jogosult hatóságnál, ha valaki elmulasztja az ingatlanán a parlagfű vagy más allergén gyomnövény elleni védekezési kötelezettségét.

parlagfű


Nagyon fontos, hogy az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását nemcsak megakadályozni kell, hanem azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn is kell tartani.


A [email protected] e-mail-címen bejelentés tehető parlagfűvel, vagy más, allergén gyommal fertőzött telek esetén.


Hogyan védekezhetünk?
A parlagfű ellen a vegyszeres gyomirtás és a kézi gyomlálás, kapálás, kaszálás a leghatékonyabb. A talajfelszín felett kaszálva azonban a növény újra kihajthat, ezért évente két-három alkalommal meg kell ismételni a vágást. Vegyszeres gyomirtást nagyobb területeken végeznek. Aki a kertjében vegyszerrel védekezne, előtte tájékozódjon a gazdaboltokban a szerekről és felhasználási módjukról.

Címlap