VÉDETT tér(ben)

Kulcsszavak Megosztás
Send by email

Nemi szerepekről, családon belüli és munkahelyi visszaélésekről szól az önkormányzat új, ingyenes programja.

Havonta jelentkező ingyenes programot indít a II. Kerületi Önkormányzat és az Átrium a nemi szerepekről és a családon belüli, valamint a munkahelyi visszaélésekről. A beszélgetéssorozat első témája: Munkahelyi határsértések: tényleg csak a színházakban fordul elő?
Az elmúlt években több alkalommal robbant a közéletbe olyan – rég elhallgatott, illetve nyílt titokként kezelt –, nemi szerepek és hatalmi helyzetek elcsúszásából fakadó szituáció, ami óhatatlanul megszólalásra és beszélgetésre szorította az érintetteket. Ezzel párhuzamosan több, fizikai atrocitásig fajuló, családon vagy intézményen belüli visszaélés is tragikusan ismétlődik társadalmunkban.

Mindkettő megkerülhetetlen témává vált a közbeszédben és mindkettőnél hangsúlyosan jelen van – többségében – a nők jogainak figyelmen kívül hagyása, a nemi szerepek egyenlőtlensége. Ahhoz, hogy a jelenség létezését megfelelően tudjuk kezelni, lehetőséget kell adnunk a problémakör megismerésére. Az őszinte és sokszor nehéz beszélgetések, a tabuk ledöntése segíthet abban, hogy szemléletünk formálódjon és a jelenlegi intézményi és jelzőrendszerünk mellé kaphassunk olyan eszközt, ami segít felismerni a határok elmosódását, azok megsértését.
A II. kerület – szolidáris kerületként – elkötelezett abban, hogy valódi, szemléletformáló és megoldásközpontú beszélgetéseknek teremtsen teret. VÉDETT TERET. Teszi ezt tematikusan, szakértők, intézményi vezetők és civilek bevonásával.
Ahhoz, hogy a beszélgetések ne csak elméleti síkon folyjanak, hanem minél több személyes történetet is feldolgozhassanak, egy „Védett tér”-dobozt elhelyeznek az Átriumban, amibe saját élményeket, tapasztalásokat lehet bedobni, ezeket is feldolgozzák, alkalomszerűen a tematikákba illesztve.

Munkahelyi határsértések: tényleg csak a színházakban fordul elő?
Átrium, ÁPRILIS 21., 17 óra.
Kérdező: Alföldi Róbert, moderál: Veiszer Alinda.
Résztvevők: dr. Rihay-Kovács Zita (Független Előadó-művészeti Szövetség), Nyitottak vagyunk nonprofit szervezet.

A további előadások tervezett témakörei: Családon belüli erőszak, Nők a családon kívül (munka, közélet, élet), Védett tér az iskola? – iskolai zaklatás, Nők és férfiak ugyanazért – társadalmi minimum, Női? szerepek a családban (láthatatlan munka), Én/Te/Ő/Mi/Ti/Ők.

Címlap