Véget ért a XXII. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál

Kulcsszavak Megosztás

Gyermekprogramok, színházi előadások, koncertek várták az érdeklődőket az augusztus utolsó hétvégéjén rendezett művészeti fesztiválon.

A Szalai Kriszta színművész rendezésében helyi fiatalok által előadott Pál utcaiak című zenés előadás Dés László-Geszti Péter-Grecsó Krisztián műve alapján készült – ezzel nyitotta meg kapuit a XXII. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál. A darab hatalmas sikert aratott a szabadtéri színpadon, amelyet a telt házas közönség a végén álló vastapssal jutalmazott.

Az előadás szereplői helyi gimnazisták voltak, akik nagy lelkesedéssel készültek a bemutatóra. Szalai Kriszta rendező tervei szerint hagyományt teremtenek, és minden évben előadnak egy színi előadást fiataloknak, fiataloktól.
Az esemény előtt Őrsi Gergely polgármester mondott köszöntőt, valamint átadták a Csodatükör civil díjat is, több száz hidegkúti szavazata alapján.

A legtöbb szavazatot Dr. Hollós János állatorvos, majd Kollár Anna villamosvezető, illetve Dr. Axmann Edit gyermekorvos kapta. A Csodatükör díjat azoknak adományozta a kezdeményező Szalai Kriszta, akik a szavazatok alapján a legkedvesebben, legfigyelmesebben segítik az itt élők életét, mindennapjait Hidegkút közel 18 ezres közösségében.

Trianonra emlékezve

Gyökereink – virágaink címmel emlékeztek a XXII. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál keretében a trianoni döntés századik évfordulójára.

A kétszeres Kossuth-díjas Kaláka együttes határon túli költők megzenésített verseit adta elő, míg Oberfrank Pál és Tarpai Viktória színművész ehhez kapcsolódó verseket mondott. Az est előtt Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő köszöntötte a közönséget, hangsúlyozva, hogy az idei esztendő a nemzeti összetartozás éve, a száz évvel ezelőtt történtek feldolgozásához a művészet segít hozzá bennünket azzal, hogy a tragédiát pozitív energiává változtatja.

A Trianon emlékezetére rendezett esten részt vett Őrsi Gergely polgármester és a képviselő-testület több tagja.

Nekünk énekeltek

Augusztus 30-án, a Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál zárónapján Presser Gábor és barátai – Falusi Mariann, Oláh Ibolya, Szabó Tamás és Zorán – adtak jótékonysági koncertet a II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának javára.

A meleg nyári estén teljesen megtelt a szabadtéri színpad nézőtere. A nagyszámú közönség az egyre romló járványhelyzet miatt maszkban ülte, sőt énekelte végig a koncertet, amelyen olyan Presser-slágerek csendültek fel, mint a Neked írom a dalt, Jóbarátok vagyunk, Ringasd el magad vagy a Te majd kézenfogsz és hazavezetsz.

A fellépő művészeket és a nézőket Őrsi Gergely polgármester köszöntötte, aki első szavaival köszönetet mondott Presser Gábornak a felajánlásért és mindazoknak, akik jegyeik megváltásával hozzájárultak a nemes cél megvalósulásához. Külön kiemelte azokat, akik támogatói jegyeket vettek, amelyeket egészségügyi dolgozóknak ajánlották fel.

- Az elmúlt időszak megmutatta, hogy Buda egy összetartó, erős közösség – hangsúlyozta a polgármester, – amelynek tagjai készek és képesek segíteni másoknak.

Beszédében utalt arra, hogy az elmúlt hónapokban elvesztettünk sok mindent, ami miatt jó városban élni: művészeti és kulturális programokat, személyes találkozásokat és beszélgetéseket – ezért is volt örömteli a négynapos fesztivál. A bezárkózás időszakának átvészelésében sokat segít egy jó könyv vagy zene, de egészen más az otthon magányában a művészetekhez fordulni, mint élőben élvezni egy színházi előadást vagy koncertet. Azt is elárulta, hogy amikor Presser Gábor felajánlotta fellépését, az volt az egyetlen kikötése, hogy a bevétellel az egészségügyi dolgozókat, az ő munkakörülményeik javítását segítsék.

- Ti egy koncertet adtok nekünk, és mi az árából Q3 nagynyomású plazmatechnológiás légtisztító fertőtlenítő eszközöket veszünk – fogalmazott stílusosan Őrsi Gergely, majd dr. Polák Lászlót, a II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának főigazgatóját hívta színpadra, hogy jelképesen átadja az összegyűlt 3 936 000 forintos támogatást.

Címlap