2022. augusztus 26.

Virágot a virágárusnak

Kulcsszavak Megosztás

Kolodko Mihály legújabb munkája Pasaréten áll Aranka néni és Béla bácsi tiszteletére.

Utolsó állomásához érkezett annak a Pasaréti téri emlékhelynek a kialakítása, amely – talán szokatlan módon – nem egy híres embernek, hanem egy sokak által szeretett és becsült virágárus házaspárnak állít emléket. Az egykor ott állt virágosbódé helyén kis zöld szigetet alakítottak ki, amelynek középpontjában egy nagyméretű mészkő virág, rajta két apró figura – egy bácsi virággal és egy néni locsolókannával – látható. Az alkotás Kolodko Mihály szobrászművész munkája.

Aranka néni és Béla bácsi évtizedeken át árult virágot a pasaréti kis boltban, és ez idő alatt a környék ikonikus alakjaivá váltak. Az ott lakók a virágárus házaspár halála után gyertyákkal, virágokkal, fényképekkel árasztották el az elárvult bódét. A gesztus ugyan szívmelengető volt, de az egyre rosszabb állapotú kis ház nem nyújtott szép látványt, ezért egy, még tavaly tavasszal indult közösségi kezdeményezés alapján az a döntés született, hogy alakítsanak ki egy igazán méltó emlékhelyet. A munkálatokat a nyár folyamán végezték el, már csak a magyarázó tábla kihelyezése van hátra.

Őrsi Gergely polgármester az emlékhely ötletét az egyik legmeghatóbb közösségi kezdeményezésnek nevezte, köszönetet mondott az ötletgazdáknak és az alkotónak, és arra kért minden környékbelit és arra járót, hogy álljon meg egy pillanatra a kedves emlékműnél, vigyázva a szoborra és környezetére, hogy minél tovább élvezhessük a mini emlékparkot.

Címlap