2023. december 12.

Volt egyszer Budán... - könyvbemutató

Kulcsszavak Megosztás

A Budai Polgár helytörténeti könyvét december 13-án, 18.30-tól mutatják be a Haris Parkban (volt Lövőház).

Megszületett a II. kerület régen várt helytörténeti könyve. Az önkormányzat támogatásával most megjelent első kötetben válogatást olvashatnak a Budai Polgár legjobb, legérdekesebb helytörténeti írásaiból. A könyvet a II. kerületiek az adventi időszakban kedvezményes áron vásárolhatják meg több helyszínen is.

Az ünnepélyes könyvbemutatót december 13-án, 18.30-kor a Marczibányi tér 6-7. szám alatt található Haris Park (volt Lövőház) Kápolna termében tartják.


Sokan várták már, hogy megjelenjen egy összefoglalás a II. kerület múltjáról. Örömmel jelentjük, hogy idén decemberben kézbe vehetik a Volt egyszer Budán... című helytörténeti kiadvány első kötetét.

Nagy fába vágták a fejszét a Budai Polgár szerkesztőségében, amikor elhatározták, hogy kötetbe gyűjtik az újságban eddig megjelent helytörténeti írások legjavát. A II. kerület lapjában már a kezdetektől jelentek meg ilyen témájú cikkek, mert a szerkesztőség mindig is fontosnak tartotta, hogy az önkormányzati hírek mellett városrészünk történetéről, építészeti és természeti kincseiről, az itt élt híres vagy éppen hétköznapi emberekről is írjanak.

A cikkek kiválasztásakor az volt a cél, hogy minél teljesebb és érdekesebb képet adjanak sokszínű kerületünk egy-egy városrészéről. Izgalmas párbeszéd jött így létre a három évtized alatt tucatnyi szerző tollából származó szövegek között, remélve, hogy az e mozaikokból összeálló kép valódi kulcsot adhat múltunk jobb megismeréséhez. A Budai Polgár könyve egyúttal tisztelgés is a lapban sokat publikált, munkásságukért II. Kerületért Emlékéremmel is kitüntetett helytörténészek, elsősorban Székely Imre és Verrasztó Gábor, valamint a Klebelsberg-díjas dr. Czaga Viktória emléke előtt.


A Volt egyszer Budán… most megjelent első kötete a II. kerület belső, javarészt sűrűbben lakott részeit mutatja be, azokat, ahol akár már a római kor óta laknak emberek. A cikkeket érdekes archív képek és gyönyörű kortárs fotók kísérik, és a fejezeteket bevezető térképeken azt is jól nyomon követhetjük, melyik tárgyalt helytörténeti helyszínt hol találjuk.


A szerkesztőség szeretettel várja Önöket az ünnepélyes könyvbemutatóra DECEMBER 13-án, (szerda) 18.30 órakor a Marczibányi tér 6-7. szám alatt található Haris Parkban (volt Lövőház). A rendezvényt a Kápolna teremben tartják, ahová a kertben elhelyezett irányító táblák segítenek eljutni. A kötetet Őrsi Gergely polgármester és a szerkesztő, Viczián Zsófia helytörténész mutatja be. Moderátor Péter Zsuzsanna, a Budai Polgár újságírója.


Volt egyszer Budán...
A könyv idén még nem kerül könyvesbolti forgalomba.
A II. kerületiek egyedi áron, kiadói kedvezménnyel (II. kerületi lakcímkártya, vagy II. Kerület Kártya felmutatásával), 6900 helyett 4500 Ft-ért vásárolhatják meg. A 320 oldalas, albumszerű, gazdagon illusztrált helytörténeti gyűjtemény I. kötete 2023. DECEMBER 22-ig (péntek) személyesen nyitvatartási időben az alábbi helyszíneken kapható:

• a Marczibányi Téri Művelődési Központban (1022 Marczibányi tér 5/a, H–P: 8–20, SZ-V: 9–19) • a Klebelsberg Kultúrkúriában (1028 Templom u. 2., H–P: 8–19, SZ-V: 10–18)
• a Budai Táncklubban (1027 Kapás u. 55., H–P: 8–19)
• a II. Kerületi Városfejlesztő Zrt. ügyfélszolgálat irodáján (1024 Keleti K. u. 15/a, H: 9–20, K–P: 9–16, csak készpénz)
• a Budai Polgár szerkesztőségében (1022 Bimbó út 1., H–P: 9–16).


E-mailben is megrendelhető a [email protected] címen, utánvéttel fizetve. Ez esetben a csomagolás, a szállítás és az utánvét költsége további 1600 Ft (megrendelésnél kérjük megadni az alábbi adatokat: kért mennyiség, vezetéknév, keresztnév, cégnév, e-mail-cím, telefonszám, irányítószám, város, cím, megjegyzés). A szállító jelzése szerint előreláthatólag csak a DECEMBER 18-ig beérkező megrendelések érnek célba karácsony előtt!

Címlap