2021. október 29.

Zenével az egészségünkért

Kulcsszavak Megosztás

Jótékonysági hangversenyt tartottak a II. kerület egészségügyi ellátásának javításáért és a Covid-árvák támogatásáért.

A tavalyi kényszerű kihagyás után idén, október 15-én tartotta immár hetedik jótékonysági hangversenyét a Törös Alapítvány 2011 a Marczibányi Téri Művelődési Központ színháztermében. A koncert bevétele ezúttal kettős célt szolgált. Az előző évekhez hasonlóan a jegyárakból befolyt összeget most is a II. kerületiek egészségügyi ellátásának javítására fordítják, ugyanakkor a Covid-árvákat felkaroló Regőczi István Alapítvány is támogatást kapott.
Jótékonysági koncert a Marczibányi Téri Művelődési Központban A közönséget – melynek soraiban mások mellett az est fővédnöke Őrsi Gergely polgármester, védnöke, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, Szalai Tibor jegyző, Láng Zsolt, kerületünk korábbi polgármestere, Biró Zsolt és Perjés Gábor önkormányzati képviselő, valamint Japán magyarországi nagykövetségének misszióvezető helyettese is helyet foglalt – a koncert szervezője és háziasszonya, az idén fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Törös Alapítvány alapítója, dr. Törös Edit reumatológus főorvos köszöntötte. Mint mondta, egy évtizeddel ezelőtt még senki sem gondolt arra a pusztító világjárványra, amely soha nem látott kihívás elé állította az emberiséget és az egészségügyet. Így a tavalyi évfordulókról is idén emlékezhettünk meg: 250 évvel ezelőtt született minden idők legnagyobb zeneszerzője, Ludwig van Beethoven, 250 éves a Semmelweis Egyetem, és szintén 250 éve, hogy felszentelték a Magit körúti ferences plébániatemplomot. A művészet, a tudomány és a hit Beethoven számára egységet alkotott: „Ne csak gyakorold művészeted, hanem merülj bele a titkaiba; a művészet megérdemli ezt, mert csak a művészet és a tudomány emelheti az embert az isteniségig” – idézte a komponista szavait Törös Edit.


Őrsi Gergely megnyitja a jótékonysági koncertet A hangversenyt Őrsi Gergely nyitotta meg, aki különleges alkalomnak nevezte az estét, ahol művészet és egészségügy találkozik. Az előző időszakban az egészségügyre rendkívüli teher hárult, miközben a művészet megszűnt szokott módján működni – emlékeztetett a polgármester, majd hozzátette: a művészek ma azért lépnek fel, hogy az egészségügyet segítsék.
Adomány a Regőczy István Alalpítvány számára Őrsi Gergely és Törös Edit közös kezdeményezése volt a Regőczi István Alapítvány támogatása: a harminc darab húszezer forintos támogatói jegyből befolyt 600 ezer forintot felajánlották a Törös alapítványon keresztül a Regőczi alapítvány javára.
– Azok számára adták össze a támogatók ezt az összeget, akik a legtöbbet veszítették a járványban: a szüleiket. És azok számára szól ma este a muzsika, akik a legtöbbet tették azért, hogy ez a tragédia a lehető legkevesebb gyermeket érintse – hangsúlyozta Őrsi Gergely, aki végezetül megköszönte a Törös alapítvány és a főorvos egy évtizedes munkáját és színpadra szólította Nagy Enikőt, a Regőczi István Alapítvány kuratóriumának operatív vezetőjét, hogy szimbolikusan átadhassák neki az összegyűlt pénzösszeget.

A Duna Szimfonikus Zenekar, vezényel Kanai Toshifumi A hangverseny első részében Beethoven egyik legtöbbet játszott és legismertebb műve csendült fel a Duna Szimfonikus Zenekar előadásában Kanai Toshifumi vezényletével: az V. Szimfónia, amelynek első ütemeihez ezt írta a szerző: így kopog a sors az ajtón…

Törös Edit és Kanai Toshifumi a koncerten A szünet után elsőként Törös Edit ült a zongorához, akiről már sokan tudják, hogy nemcsak kitűnő orvos, de remek zongorista is. Az ő előadásában Beethoven Holdfény-szonátájának első tételét hallgathattuk meg, majd szintén a halhatatlan német komponista Esz-dúr „Császár” zongoraversenyét Balogh Ádám Junior Prima díjas zongoraművész adta elő magával ragadó szenvedélyességgel.
„Az igazi zenének szikrát kell gyújtania a férfiszívekben és könnyet fakasztani a női szemekben” – ezzel a szintén Beethoventől származó mondattal zárta a jótékonysági hangversenyt a házigazda Törös Edit, amihez csak ennyit lehet hozzáfűzni: megtörtént.
Balofh Ádám zongoraművész A koncert bevétele 940 ezer Ft lett, amit a Törös Alapítvány 2011 egészségügyi eszközök vásárlására, a mozgásszervi vizsgálatokhoz szükséges elektromosan állítható vizsgálóágyak beszerzésére fog fordítani.

Címlap