Komposztáló Kerület Program

Kulcsszavak Megosztás

2007 óta az önkormányzat ingyenesen biztosít a kerületieknek komposztálóedényeket és segédeszközöket, amelyeket ismeretterjesztő előadás keretében, szerződéskötéssel ad át. Az utógondozás, a kapcsolattartás folyamatos a továbbiakban is, emellett a komposztálásról cikkek, kiadványok, plakátok, matricák készülnek, és a programgazdák különböző rendezvényekre is kitelepülnek (pl. A Föld napja, II. Kerület Napja, Pesthidegkúti Nyári Fesztivál).

A program célja a kerületben lakók életminőségének javítása, a „zöldjavak” (komposztálható szerves anyagok) helyben tartása, a szállítás okozta környezetterhelés csökkentése, az illegális zöldhulladék lerakás visszaszorítása, jó minőségű humusz „előállítása” a kerti és konyhai zöldjavakból, a keletkezett komposzt helyben történő felhasználása a zöldfelületek biológiai aktivitásának növelésére, az agyagos talaj javítására.

Lakóközösségeknél kiemelten fontos szerepet tölt be a kommunikáció, ezért nekik plakátokat és matricákat is biztosítunk. Iskolák, óvodák esetében a komposztálás — a környezeti nevelés részeként — beépülhet a pedagógia programba (komposzt-játszóház), elősegítve, hogy a fiatalok harmonikusabb kapcsolatba kerüljenek saját környezetükkel. A komposztálási tevékenység szerves részét képezheti a szociálisan vagy szellemileg sérült egyének és közösségek terápiájának, gondozásának is.

2007 óta csatlakozott a programhoz közel 1800 családi ház, 600 társasház és 60 intézmény. Ehhez a programhoz kapcsolódik a szintén ingyenes ágaprítás, amelynek során a kerületi kertekben, helyi intézményekben keletkező ágak, nyesedékek ingyenes ledarálását biztosítják.

A programra az alábbi linken keresztül lehet jelentkezni.

Az én kerületem