Kerületünkről

Kulcsszavak Megosztás


Egyre inkább elterjedőben van, hogy Budapest kerületei valamely történelmi múltú városrész nevét használják. A mi kerületünk még mindig II. kerület, mert összesen harminchárom kis városrészből áll, majd mindegyiknek évszázados – sőt jó néhánynak évezredes – múltja van.

Egyre inkább elterjedőben van, hogy Budapest kerületei valamely történelmi múltú városrész nevét használják. A mi kerületünk még mindig II. kerület, mert összesen harminchárom kis városrészből áll, majd mindegyiknek évszázados – sőt jó néhánynak évezredes – múltja van. Szűkebb pátriánk rendkívül színes, kicsit olyan, mint Magyarország kicsiben: egyrészt van egy nagy folyója, vannak hegyei, erdei, vannak falusias és világvárosias részei, másrészt számos történelmi emlékkel rendelkezik, akár a Neander-völgyi ember idejéből, a római korból, de találtak itt honfoglalás kori sírokat, majd idetelepült az egyetlen magyarországi alapítású szerzetesrend, és idejárt vadászni Mátyás király, de hagytak itt emléket a törökök is.

A II. kerületet Budapest 1873-as egységesítésekor Buda egyes külvárosaiból: a Vízivárosból, az Országútból és Újlak egy részéből, illetve a hozzájuk tartozó, akkor még lakatlan külterületeikből hozták létre, majd 1950-ben Pesthidegkút községet és a III. kerülettől a Törökvész út, a Szépvölgyi út és a Gückler Károly út közötti, a XII. kerülettől pedig az Ördögárok és a Budakeszi út közötti sávot is idekapcsolták. A Csalogány utcától délre eső részét azonban ugyanekkor az I. kerülethez csatolták.

Kerületünk városrészei

Adyliget, Budakeszi-erdő (egy része), Budaliget, Csatárka, Erzsébetliget, Erzsébettelek, Felhévíz, Gercse, Hársakalja,Hárshegy, Hűvösvölgy, Kővár, Kurucles, Lipótmező, Máriaremete, Nyék, Országút, Pálvölgy, Pasarét, Pesthidegkút-Ófalu,Petneházy-rét, Remetekertváros, Rézmál, Rózsadomb, Szemlőhegy, Széphalom, Szépilona, Szépvölgy, Törökvész, Újlak (egy része),Vérhalom, Víziváros (egy része), Zöldmál.

Kerületünk címere

Kerületünk szerves része a fővárosnak, mégis fontos, hogy legyen tudatosan kialakított saját arculata, identitása, saját jelképe. A címer a polgári társadalomban az összetartozást hitelesíti, és ezen túl díszítő funkciót is ellát. Kerületünk címere Péri József iparművész alkotása. A heraldika eszközeivel figurálisan ábrázolja azt, hogy a II. kerület sok részből álló területi egység. A hármas szám (a három kereszt és a három ezüst törzsű arany bükkfa) nem a kerület részeinek számszerűségét, hanem sokaságát jelképezi. A pajzs zöld mezeje és a fa a kerület közös jellegzetességére, a zöldövezeti jellegre, a fa gyökerei a hagyománytiszteletre, a kereszt a régi egyházi és bírói pecsétre, a kerület régészeti leleteire és jelentős egyházi intézményeire utal. A pajzstartók és a Szent Korona a fővároshoz tartozást jelképezik, az oroszlánok pedig Buda szimbólumai.

Néhány adat a II. kerületről (a KSH adatai alapján)

A kerület területe: 36,34 km2

A kerület lakóinak száma: 86 987 fő, ebből nők: 47 164 fő, férfiak: 39 823 fő.

Közösségünk