június 13. csütörtök, Antal, Anett

Látnivalók

Szinte felsorolni is lehetetlen a II. kerület természeti értékeit. A terület földrajzi adottságai révén több barlang, szikla, erdő és természeti látnivaló is található itt, kerületünk egyben kiváló kirándulóhely is.

A Hármashatár-hegy csoportjához tartozik a Ferenc-hegy erdei ösvényekkel, köztük egy gyerekeknek szóló tanösvénnyel. Az Apáthy-szikláról csodálatos kilátás nyílik, nem messze innen, a Kondor utca 5. szám alatt található a több mint 120 éves, 12 méter magas libanoni cédrus, amely az egész Kárpát-medencében fajának legidősebb példánya. A kerület másik közismert, Budapest talán legöregebb fája a pesthidegkúti Gazda utca 45. szám alatti kertben álló 500 éves kislevelű hárs, amelyet az utcáról is meg lehet tekinteni.

A Budai hegyeken megy át és csodálatos kirándulóhelyeket érint a Gyermekvasút, amelynek egyik végállomása a Hűvösvölgyben található. Felvonatozhatunk a Kis-Hárs-hegyre, ahol körülnézhetünk a Kossuth-díjas építész által tervezett és róla elnevezett, 362 méter magas Makovecz-kilátóból, vagy tovább sétálhatunk a Nagy-Hárs-hegyre is, a Kaán Károly kilátóhoz. Ha valaki inkább a föld alatt kalandozna, a Szemlő-hegyi-barlangban vagy a Pál-völgyi-barlangrendszerben is kirándulást tehet.

Természeti értékei mellett az épített környezet látnivalókban sem szűkölködik a városrész.

A Pasaréti út és az Ördög-árok közelében fekszik egy kicsi, egyirányú utca, amelyik alig több 150 méternél, két oldalán mégis a magyar építészet egyik legkülönösebb épületegyüttesét találjuk. A Napraforgó utcában 1931-ben épült meg a Bauhaus kísérleti lakótelep: 22 épület kapott helyet összesen alig egy hektáron, mindegyik Bauhaus stílusban, és egy ház kivételével mindegyik egyemeletes.

Pasarét központjának számító téren a modern magyar építészet egyik jelentős alkotása található, a pasaréti templom, amelyet id. Rimanóczy Gyula tervezett. Kevésbé ékes, ámde annál hivalkodóbb látványosságot is rejt a városrész: Pasarét kapujában magasodik az 1967-ben épült Körszálló, amely a rengeteg beton mellett a város legszebb körpanorámáját rejti.

Sikerült megmenekülnie a teljes pusztulástól a felújított pesthidegkúti Klebelsberg Kastélynak, amelyet gyönyörűen felújítottak. 19. századi állapotában állították helyre a hűvösvölgyi busz-és villamosvégállomást is.

A János-hegy és a Nagy-Hárs-hegy hágójában, a Szépjuhászné kirándulóhely felett találjuk az 1300-as években felépült budaszentlőrinci kolostor romjait, amely az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok központja volt. Híres könyvtára volt, és a legenda szerint itt őrizték Szent Pál ereklyéit is; a török hódoltság idején pusztult el, alapjai megtekinthetőek a Budakeszi út 93. szám alatt.

Különleges látványt nyújt még a Hűvösvölgy egy kis utcájában megbújó Magyar Szentföld-templom, a II. világháborúban félbemaradt, ovális oszlopos Bauhaus-építmény, amely ma szellemépületként áll elhagyatottan a Heinrich István utca 5. számú telken.

Már csak a kilátásért is megéri felsétálni az ’56-os forradalom megtorlásainak legfiatalabb mártírjáról elnevezett Mansfeld Péter Parkba, amelyet a szintén újjáépített Gül Baba türbéjének meglátogatásával is összeköthetünk, ugyanis közel vannak egymáshoz. A Margit körútról egy maratoni lépcsőmászás után érhetjük el.

A Mechwart liget 2013-ban elnyerte a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen a legszebb főterek kategóriájában az első díjat. A teret azóta is színpompás virágok borítják, a szökőkút mellett csodálatos környezetben lehet pihenni a pergolák adta árnyékban, a megújult „Kicsik játszótere” a gyerekek körében is nagyon népszerű, mindig sokan látogatják.

A főváros egyik legkülönlegesebb elhelyezkedésű imaházát is a közelben találjuk, a Frankel Leó út 49. szám alatt az Újlaki zsinagóga, amelyet a húszas években három oldalról körbeépítettek egy hatemeletes bérházzal.

Pihenésre a kerület bőven kínál gyógyfürdőket is: a Veli Bej Fürdőt, a Király gyógyfürdőt és a gyógyászati komplexumként népszerű Szent Lukács gyógyfürdőt.

Különleges játszóterekben sem fukarkodik a II. kerület, a legismertebb és legkülönlegesebb talán a Millenáris Zöld Péter játszótere, de felújított és mindennel felszerelt játszótereket találunk a Mechwart ligetnél (új játékokkal és KRESZ-parkkal), a Vérhalom téren (tűzoltós tematikával) vagy a Fenyves utcánál (KRESZ-parkkal) is.

Látnivalók a II. kerületben:

Gül Baba türbéje, Öntödei Múzeum, Millenáris Park, Császár-Komjádi Sportuszoda, Lukács gyógyfürdő és uszoda, Mechwart liget, Szemlő-hegyi-barlang, Pál-völgyi-cseppkőbarlang, Ferenc-hegy, Balogh Ádám szikla, Pasaréti téri templom, rendház és buszvégállomás épületegyüttese, Napraforgó utcai Bauhaus házak, Apáthy-szikla, Hármashatár-hegy, Budai Tájvédelmi Körzet, Vitorlázórepülő-tér, Máriaremetei kegytemplom, Ördög-árok.

(Felhasznált anyag: Kis budapesti kerülethatározó, welovebudapest.hu)