Testvérvárosaink

Kulcsszavak Megosztás

-

MOSBACH (Németország)

A 150 éves török hódoltság után, a romba döntött Buda-környéki falvak benépesítésére számos német telepes-csoport érkezett hazánkba. Hidegkútra az 1700-as évek elején érkeztek az első német telepesek a Fekete-erdő vidékéről. Közel 250 év múlva, 1946-ban a hidegkúti németeket – a szövetséges hatalmak potsdami határozata alapján – két csoportban Nyugat-Németországba telepítették ki. Nagy részük ma is a Neckar folyó völgyében; Heidelberg és Mosbach környékén él. A magyarországi gyökerek ápolására alakult Mosbachban a Hidegkúti Szülőföld Egyesület.

A II. Kerületi Önkormányzat 1998-ban kötött partnervárosi szerződést Mosbach városával, azóta is szoros a két testvérváros kapcsolata: évente ismétlődő kölcsönös városvezetői látogatások, számos iskolai és kulturális együttműködés erősíti a két város kapcsolatát.

VARSÓ ZOLIBORZ KERÜLETE (Lengyelország)

2008. március 14-én írta alá a két település partnervárosi szerződését Láng Zsolt, kerületünk és Janusz Warakomski, Varsó Zoliborz kerületének akkori polgármestere. A vendégek nem véletlenül időzítették látogatásukat a nemzeti ünnepünkre, hiszen a magyar-lengyel múlt több ponton is összefonódott az elmúlt századokban.

Zliborz Varsó tizennyolc kerülete közül az egyik, amely a Visztula bal partján, az óvárostól északra terül el. A XVIII. században a piaristák helyi kolostorának birtoka volt itt, akik hozzájárultak, hogy azon több település jöjjön létre. Ezek közül az egyiket franciásan jolie bordnak („csinos kisváros”) kezdték hívni, mely elnevezés lengyellé lett formája (Zoliborz) hamarosan az egész környéket kezdte jelölni. Az 1830. évi felkelés leverése után az orosz megszállók itt építették föl a Varsó ellenőrzését szolgáló citadellát. Az épület egyik sarokkövét a magyar történelemből is ismert Ivan Paskievics tábornagy, az újdonsült helytartó helyezte el. Az első világháborút követően Lengyelország visszanyerte függetlenségét,s Varsó is gyors növekedésnek indult. 1920-ban lett Zoliborz a főváros egyik kerülete, ahol a következő években a tudatos várostervezés eredményeként tágas parkok és széles sétányok épültek. A városrész egyik jellegzetességét a két világháború között emelt modern stílusú házak adják, amelyeknek hangulata a pasaréti villákat idézi. Fennmaradásuk annak is köszönhető, hogy az 1944-ben a nácik ellen kirobbant varsói felkelés leverését követően — eltérően a város más, földig lerombolt negyedeitől — a megszállók Zoliborzot megkímélték.

FINIKE (Törökország)

Láng Zsolt és Nail Dülgeroglu 2008. május 19-én írta alá a II. kerület és a törökországi Finike közötti testvérvárosi megállapodást.

A testvérvárosi megállapodás aláírására több napos látogatásra érkezett a kerületbe a Földközi-tenger partjánál, Antalyától nem messze fekvő Finike város delegációja. A jó viszony kialakulásához az is hozzájárult, hogy a kerület korábban egyetlen testvérvárosa, a németországi Mosbach már régóta baráti kapcsolatot ápolt a török településsel.

Finike — ősi nevén Phoenicus — Törökország Antalya tartományában, a Földközi tengeri partján fekszik. Naracsültetvényeiről híres: a gyümölcs egyúttal a város szimbóluma is. Úgy tartják, hogy az időszámítás előtti V. században alapították a főníciaiak, és innen kapta nevét is. Évszázadokon keresztül kereskedelmi központ volt. Ellentétben a tartomány egyéb parti szakaszaival, Finikét nem özönlik el a turisták: békés, csendes környezet, amelyet előszeretettel keresnek fel a nyugodt pihenésre vágyók. Számos történelmi emléket és látnivalót is kínál a természeti kincsekben gazdag környék.

BEŞIKTAŞ (Törökország, Isztambul)

A két kerület közötti megállapodást Őrsi Gergely, a II. kerület vezetője és Rıza Akpolat, Beşiktaş polgármestere írta alá 2022. november 25-én a polgármesteri hivatalban. Az eseményen részt vett Gülsen Karanis Eksioglu asszony, Törökország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is.

Rıza Akpolat, Gülsen Karanis Eksioglu és Őrsi Gergely

A megállapodás alapján a két önkormányzat a jövőben számos területen fogja fejleszteni a kapcsolatait és osztja meg tapasztalatait a kultúra, turizmus, sport, egészségügy fejlesztésében, a nők és gyermekek jogainak érvényesítése, illetve a hátrányos helyzetűek támogatása terén. Az együttműködés része az is, hogy a projektek megvalósításához szükséges források feltárásában is közösen dolgoznak. A megállapodás kitér arra is, hogy az önkormányzatok kiemelt figyelmet fordítunk a közös történelmi értékek ápolására.

A testvérvárosi kapcsolat kialakítását kezdeményező Boszporusz-parti kerület önkormányzata különösen a közösségépítésben, a városrészi applikáció fejlesztésében és alkalmazásában alakított ki jó gyakorlatot.

Közösségünk