Kerületi Építési Szabályzat módosításának menete

Megosztás

Az önkormányzat a helyi építési szabályzatát legalább 4 évente áttekinti és dönt arról, hogy változatlan tartalommal alkalmazza, módosítja vagy újat készít. (továbbá TAK, TKR, TK, ITS)

A döntést hirdetmény útján kell közzé tenni. A készülő településrendezési eszközök véleményezésére az aktuális hirdetményben megadott időtartamon belül van lehetőség. A partnerségi egyeztetés szabályainak megfelelően a véleményezésben részt vehetnek a kerület lakosai, a kerületben működő egyházak, valamint a Budapest II. Főváros Kerület Önkormányzatnál a véleményezési eljárásokba bejelentkezett érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek. Ebben az időszakban lehetőség van egyedi módosítási kérelem benyújtására is a hirdetményben megadott módon.

A kerület településrendezési eszközeinek módosítását véleményezési időszakon kívül is lehet kérelmezni, de ezek a kérelmek a következő módosítás időpontjáig csak regisztrálásra kerülnek.

Ki jogosult az eljárásra: 

Partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 6/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet 2.§ szerint: „Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) a partnerségi egyeztetésben résztvevőnek (továbbiakban: Partner) tekinti a lakosság, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek, vallási közösségek közül azt, aki a rendelet szerint bejelentkezik az eljárásba.”

Kérelem benyújtása (helye, ideje, módja): 

Az adott véleményezési eljárásba az Önkormányzat polgármesteréhez az aktuális hirdetményben megadott időtartamon belül benyújtott, írásbeli kérelemmel lehet bejelentkezni.

A véleményezést követően, átruházott hatáskörben a képviselő-testület illetékes bizottsága – a szakmai értékelések ismeretében – dönt a beérkezett észrevételek, vélemények, illetve javaslatok elfogadásáról vagy elutasításáról, mind az előzetes tájékoztató, mind pedig a munkaközi tájékoztató lezárásakor. A döntést az el nem fogadott vélemények indoklásával együtt közzé kell tenni.

Amennyiben véleményezési időszakon kívül érkezik módosítási kérelem és az szakmailag támogatható a bizottság javaslata alapján az Önkormányzat képviselő-testülete dönthet a rendezési tervi módosítás elkészítésének megindításáról.

A módosító eljárás a vonatkozó jogszabályi előírások szerint kerül lefolytatásra.

Az eljárás a képviselő-testület módosítást elfogadó döntésével zárul, amely hirdetmény útján kerül közzétételre.

Konkrét beruházási szándék esetén külső költségviselő bevonásával van lehetőség településrendezési szerződés megkötésére is, melynek keretében készülhet az adott tömbre vonatkozó szabályozási terv és az építési szabályzat módosítása. Ilyen eset például: ingatlanok közötti jogi állapot (telekhatár) valós állapot szerinti rendezése.

A kérelem benyújtható a Budapest II. Kerületi Polgármesteri Hivatal Központi Ügyfélszolgálatán annak nyitvatartási rendje szerint. (1023 Budapest, Margit utca 2-4.).

Postai úton az alábbi címre küldhető: Budapest 23, Pf.: 21. 1277.

Elektronikusan:[email protected]

Kérelemhez csatolandó dokumentumok: 

Írásbeli vélemény, amely tartalmazza: a véleményezési eljárás tárgyát, a véleményező nevét, szervezet esetén képviselőjét, postai címét és e-mail címét és lehetőleg a pontos szöveges módosítási javaslatot.

Írásbeli kérelem, amely tartalmazza: a kérelmező nevét, címét, elérhetőségét

Módosítani javasolt terület pontos címét, helyrajzi számát, vagy lehatárolását.

A javasolt rendezési tervi módosítás leírását, rövid indoklással.

Eljárási illetékek, fizetési kötelezettségek: 

Díj- és illetékmentes.

Ügyintézési határidő: 

Egyéb (A módosítások egyeztetése és elfogadása az eljárás típusától és a módosítás nagyságrendjétől függően jellemzően több hónapot vesz igénybe.)

Vonatkozó jogszabályok: 

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló – többször módosított – 6/2017.(II.24.) önkormányzati rendelete.

Szervezeti egység: 
Épített Környezetért Felelős Igazgatóság - Településrendezési Osztály
Élethelyzet: 
Településrendezési ügyek

Ügyintézés