Óvodai felvételekről

Megosztás

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) 8. § (1) bekezdése szerint az óvoda a gyermek három éves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény. Az óvodai nevelés a gyermek neveléséhez szükséges, a teljes óvodai életet magában foglaló foglalkozások keretében folyik (Emberi Erőforrások Minisztériuma rendeletének a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) 12. §, a továbbiakban: Rendelet).

Az Nkt. 8. § (1) bekezdése szerint az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételtől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosi kerületben, vagy ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti. A jelentkező gyermekek felvétele, fogadása az óvodai nevelési évben – amennyiben azt a férőhelyek száma lehetővé teszi – folyamatosan történik.

A szülő – a bölcsődei ellátásban részesülő gyermek kivételével – az óvodai nevelésben történő részvételre jogszabály alapján kötelezett gyermekét köteles beíratni a települési önkormányzat vagy a fenntartó által közzétett közleményben vagy hirdetményben meghatározott időpontban, vagy az óvodalátogatási kötelezettség alól felmentését kérni. A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek szülője, ha gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni az Oktatási Hivatalt teljesíti, előzetesen köteles értesíteni az óvodavezetőt is (Rendelet 20. § (2)).

Ki jogosult az eljárásra: 

A kerületben állandó lakhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti. A jelentkező gyermekek felvétele, fogadása az óvodai nevelési évben – amennyiben azt a férőhelyek száma lehetővé teszi – folyamatosan történik.

Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik (Nkt. 49. § (1)).

Az Nkt. 8. § (2) bekezdése alapján:

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától (azaz szeptember 1-jétől) legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.

A szülő - tárgyév április 15. napjáig benyújtott - kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, különös méltánylást érdemlő esetben, újabb kérelem alapján annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti a Kormány rendeletében kijelölt szerv (a továbbiakban: felmentést engedélyező szerv) felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja. A kerületünkben a Budapest Főváros Kormányhivatal II. kerületi Hivatala mentheti fel az óvodai foglalkozáson való részvétel alól.

Kérelem benyújtása (helye, ideje, módja): 

  - Jelentkezni a meghirdetett időpontban a lakóhely szerinti körzetileg illetékes – vagy választott – önkormányzati fenntartású, továbbá nem önkormányzati fenntartású óvodában lehet (Rendelet 20. § (1)).

 - A jelentkezés az önkormányzat által fenntartott óvodákban a Hirdetményben megjelölt időpontban elektronikusan, ügyfélkapun keresztül a magyaroszag.hu/Önkormányzat felületen is történhet.

 - Amennyiben a szülő nem rendelkezik ügyfélkapuval a Szándéknyilatkozatot kell a kiválasztott óvoda e-mail címére megküldeni (lsd. letölthető nyomtatványok)

 - A bölcsődében elhelyezett gyermekekre vonatkozó igényt is be kell jelenteni.

 - A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.

Kérelemhez csatolandó dokumentumok: 

A beíratáskor be kell mutatni a gyermek:

  1.  - Nevére kiállított személyi azonosítót,
  2.  - Lakcímet igazoló hatósági igazolványt,
  3.  - A szülő személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (Rendelet 20. § (3)),
  4.  - A nem magyar állampolgár kiskorú óvodai beíratásánál a szülőnek igazolnia kell azt is, hogy milyen jogcímen tartózkodik a gyermek Magyarország területén (Nkt. 92. §),
  5.  - A sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő óvodába való felvételhez a szakértői bizottság javaslata szükséges. A sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése az e célra létrehozott gyógypedagógiai intézményben, konduktív pedagógiai intézményben, óvodai csoportban, vagy a többi gyermekkel részben vagy egészben együtt, azonos csoportban történhet (Nkt. 47. § (3)).
Eljárási illetékek, fizetési kötelezettségek: 

Az eljárás illetékmentes

Ügyintézési határidő: 

A fenntartó által az óvodai eljárásról szóló Hirdetményben meghatározott határidő szerint.

Jogorvoslati lehetőség: 

Az óvodavezető döntése ellen a fenntartó jegyzőjéhez lehet fordulni jogorvoslattal.

Vonatkozó jogszabályok: 

 - A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény,

 - A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló

20/2012.(VIII.31.) EMMI rendelet 20. §-a

Ügyfél jogai, kötelezettségei: 

Joga

  • kérelmet benyújtani

Kötelezettsége:

  • a hiánypótlásnak eleget tenni,
  • jóhiszeműen közreműködni.
Szervezeti egység: 
Humánszolgáltatási Igazgatóság - Intézményirányítási Osztály
Élethelyzet: 
Óvoda, bölcsöde

Ügyintézés